Amnistia Internacional publica aquest dimarts un nou informe on s'alerta que a Europa el dret a la protesta pacifica està en el punt de mira. La investigació de l'ONG ha analitzat l'estat del dret de protesta a 21 països europeus. L'informe mostra que hi ha un patró a tot el continent de lleis repressives, ús excessiu o innecessari de la força, detenció arbitrària i enjudiciament, restriccions injustificades o discriminatòries, i ús creixent de tecnologies de vigilància invasives, el resultat del qual és una reculada sistemàtica del dret a protestar. Entre els països investigats hi ha Espanya, a qui l'organització apunta com a exemple d'opacitat pel que fa a pràctiques policials com la infiltració en moviments socials

"La investigació d'Amnistia dibuixa un panorama profundament alarmant d'ofensiva contra el dret de protesta arreu d’Europa. A tot el continent, les autoritats estan estigmatitzant, obstaculitzant, dissuadint i castigant il·legalment els qui protesten de manera pacífica", ha afirmat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

Espanya i les infiltracions de policies

Amnistia sosté que en alguns dels països analitzats va haver-hi informes preocupants sobre agents de policia encoberts infiltrats en moviments socials de protesta (Països Baixos i Espanya). Concretament, l'entitat assenyala l'estat espanyol com un dels exemples d'opacitat més flagrants. Ho fan sobre les investigacions periodístiques que els darrers anys han destapat operacions policials d'infiltració en moviments socials a Catalunya, País Valencià i Madrid. El ministre d'Interior va reconèixer l'existència d'aquestes operacions policials en una resposta parlamentària, el març de 2023 afirmant que no es tractaria d'agents encoberts regulats per la Llei d'Enjudiciament Criminal per a la investigació de delictes, sinó d'"agents d'intel·ligència" a l'empara de la Llei orgànica de Forces i Cossos de Seguretat per a la captació d'informació, sota autorització administrativa i no judicial. També va rebutjar proporcionar més informació, al·legant que aquestes operacions són secretes segons la Llei de Secrets Oficials de 1968. 

Nou anys de llei Mordassa

En relació amb la situació a l'estat espanyol, Amnistia també destaca els nou anys de vigència de les lleis mordassa (Llei de Seguretat Ciutadana i doble reforma del Codi Penal), impunitat d’abusos policials, demonització de la protesta, persecució d’activistes i, especialment, per infiltracions de policies en els moviments socials. 

Espanya també apareix com a nom destacat quan l'entitat subratlla els casos en què manifestants pacífics han acabat amb ferides greus, recordant els casos de pèrdua d'un testicle i lesions oculars i traumatisme cranials.  Pel que fa a Catalunya, l'ONG recorda que l'ús de bales de foam per part dels Mossos d’Esquadra entre 2018 i 2019, dos homes van perdre un ull, dues persones (home i dona) van patir traumatismes cranioencefàlics greus (una d'elles, dona, va requerir l'extirpació quirúrgica del teixit cranial danyat), i un home va perdre un testicle. El 2021, una altra manifestant va perdre un globus ocular a causa de l'impacte d'aquesta mena de projectil. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!