Al minut zero era un debat sobre les eleccions europees. Al minut u, quan l'orquestra de RTVE ha deixat de tocar l'himne d'Europa, ja s'ha tornat a convertir en un debat sobre la situació de Catalunya. Des del primer moment, els candidats del PPCiutadans i Vox, amb alguna incursió posterior de Josep Borrell, han convertit el plató de la televisió pública en una trinxera contra els dos grans absents, els caps de llista Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Molt poques propostes per a millorar el projecte europeu. Fins i tot en el bloc de política econòmica i fiscal s'ha parlat del monotema.

El debat a nou ha començat amb la denúncia de Jordi Solé (ERC) i Gorka Knörr (Lliures per Catalunya) de l'absència dels seus caps de llista, un a la presó de Soto del Real i l'altre a l'exili a Bèlgica. Ha estat l'excusa perfecta perquè, des del primer instant, Dolors Montserrat (PP), Luis Garicano (Cs) i Jorge Buxadé (Vox) hagin denunciat la suposada connivència de Pedro Sánchez amb els presos o elevar com a principal proposta electoral la reforma de l'euroordre que no va permetre l'extradició del Govern a l'exili. Més tard s'hi ha afegit el socialista Borrell.

La primera gran proposta ha estat justament aquesta: la reforma de l'euroordre. Els tres candidats de la dreta han coincidit en això. Fins i tot hi ha hagut acusacions creuades per veure qui realment estava per reformar-la, quan Montserrat ha retret a Buxadé que, després del rebuig de l'extradició de Puigdemont, Vox plantegés sortir de l'acord marc que la regula. També ha entrat en el cos a cos preguntant-li en quin grup europeu si estarà: "Amb Le Pen, amb Salvini o amb els flamencs de Puigdemont?”.

Els independentistes s’han centrat més en el debat europeu, tot i que han respost les crítiques de la dreta. “Qui hauria d’estar aquí és el president Puigdemont, els drets de qui han estat violats”, ha arrencat denunciant Gorka Knörr. “L’Estat espanyol és una vergonya europea. Existeixen presos i exiliats polítics. Per a molts demòcrates espanyols és una situació anòmala”, ha advertit.

Jordi Solé ha començat també recordant que qui hauria de ser a l’estudi de RTVE és Oriol Junqueras, també candidat a la Comissió Europea. El representant republicà ha carregat contra “un Estat membre que prefereix acabar amb un conflicte polític amb repressió, empresonant i silenciant”.

"Sánchez traurà Junqueras de la presó"

El debat local ha estat tan present que la candidata del PP s’ha referit a la constitució del Congrés per denunciar el “no et preocupis” de Sánchez a Junqueras. “El que està clar és que Sánchez traurà Junqueras de la presó i que Junqueras el mantindrà a la Moncloa”, ha criticat Dolors Montserrat dirigint-se a Josep Borrell. "No ens mereixem que un fugit de la justícia es rigui de nosaltres", ha assegurat. Ha promès el tancament de les "ambaixades" catalanes.

Per la seva part, Luis Garicano ha dit als candidats independentistes que “no han entès res del que és Europa”, perquè Europa no és ni nacionalisme ni divisió. També s’ha mostrat "preocupat" per l’expressió “presos polítics” que han utilitzat Solé i Knörr. “Es pensen que Europa és saltar-se la llei, i és exactament el contrari”, ha argumentat.

El cap de llista de Vox, l’exfalangista Jorge Buxadé, ha començat dient que no volia que el debat fos “un míting de qui hauria d’haver estat entregat a Espanya”, en referència a Puigdemont. I aquesta ha estat la seva gran obsessió. “És un escàndol per als espanyols”, ha denunciat un cop i un altre. Ha dit que l’independentisme és el principal repte de la Unió Europea.

A Josep Borrell li ha costat una mica més, però també ha col·laborat de convertir el debat europeu en català. “A Espanya no hi ha presos polítics. Puigdemont no és un exiliat, sinó un fugit de la justícia”, ha sentenciat ja durant el primer bloc. Ha aprofitat el context europeu per alertar: “Europa està amenaçada pel ressorgir dels nacionalpopulismes i la desintegració dels Estats. El Brexit és un bon exemple. L’independentisme també”. Borrell ha recordat a Montserrat que la llei d’acció exterior és del PP. “És la que impedeix el tancament d’aquestes delegacions que li molesten tant com a mi”, li ha retret.

"Tornarem a guanyar a Estrasburg"

El representant de JxCat, Gorka Knörr, sap el que és ser condemnat pel jutge Manuel Marchena. Va ser-ho com a membre de la Mesa del Parlament basc pel cas Atutxa. I també sap el que és guanyar la partida al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). “No sé si hi haurà condemna o no. Però si n’hi ha, tornarem a guanyar-los a Estrasburg”, ha afirmat. S’ha preguntat “quants Estats a la Unió Europea hi ha amb presos polítics i exiliats”. Ha subratllat que càrrecs electes hagin d'anar al parlament des de la presó. "No cal connectar amb Ankara o Istanbul, sinó amb Madrid", ha ironitzat.

“No pot ser que a la Unió Europea del segle XXI conflictes de naturalesa democràtica es puguin resoldre a base de repressió i tribunals. Això és antieuropeu”, ha criticat el republicà Jordi Solé. “Ens preocupem per les violacions de drets humans a tot el món però mirem cap a una altra banda quan es vulneren dins la UE”, ha lamentat.

Excepcions

Malgrat tot, hi ha hagut algunes excepcions a la norma, que han esquivat la qüestió catalana i s'han centrat en l'àmbit del debat: les eleccions europees. Han estat les candidates d'Unidas Podemos i el PNB, María Eugenia Rodríguez Palop i Izaskun Bilbao, i el candidat de Compromís, Jordi Sebastià. “La gent que ens està veient espera que parlem d’Europa”, ha resumit la representant de la formació de Pablo Iglesias.