Unes 500 persones, segons la Guàrdia Urbana —l'organització, més optimista, xifra la participació en 10.000 —, han marxat aquest 12 d'octubre pel centre de Barcelona per celebrar el Dia de la Hispanitat sota el lema "Hispanitat. Passat, present i futur". La mobilització, organitzada per l'entitat Catalunya Suma per Espanya, ha començat al passeig de Gràcia amb Provença, i ha acabat a la plaça Catalunya, on s'ha llegit un manifest en favor de "protegir les democràcies" a Espanya, Veneçuela, Nicaragua i Cuba perquè estan sent "trepitjades". Durant la marxa, amb representació política de PP, Vox i Ciutadans, s'han sentit proclames contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, contra l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, o càntics de "Gibraltar, espanyol". També hi ha hagut delegacions dels col·lectius Societat Civil Catalana i de S'ha Acabat!

Els manifestants portaven principalment banderes espanyoles, si bé també s'han vist de catalanes i de nombrosos països d'Amèrica Llatina. També s'han pogut veure pancartes amb missatges polítics i satírics o uns ninots de Pedro Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, amb el nas llarg com Pinotxo. Una pancarta demanava la "llibertat d'elecció de llengua" a l'escola, d'altres increpaven José Luis Rodríguez Zapatero. Pablo Iglesias o Arnaldo Otegi, les de Vox deien "Orgull 1492" i, fins i tot, una dona ha portat una agraint al dictador Francisco Franco "quatre dècades de tranquil·litat, seguretat, prosperitat, progrés i il·lusió" i la d'una noia deia "Espanya cristiana, no musulmana".

Dia de la hispanitat, manifestació unionista / Foto: Carlos Baglietto
Manifestació unionista pel Dia de la Hispanitat / Foto: Carlos Baglietto
Dia de la hispanitat, manifestació unionista / Foto: Carlos Baglietto
Manifestació unionista pel Dia de la Hispanitat / Foto: Carlos Baglietto

En els parlaments, el president de Catalunya Suma, Ángel Escolano, ha acusat el Govern de Salvador Illa de ser una institució "antiespanyola" per "no defensar la Hispanitat". Escolano ha reclamat una llei que reguli els "drets dels hispanoparlants". El líder de l'associació també ha carregat contra la immersió lingüística i l'obligatorietat per llei a tenir els cartells en espais públics en català. També ha reclamat que cal que a l'alcalde de Girona, Lluc Salellas (CUP), se'l tregui "per l'orella" de l'ajuntament per negar-se a penjar la bandera d'Espanya.

Un membre de l'entitat Unió de la Resistència a Veneçuela, Luis Ortiz, ha pujat a l'escenari per acusar l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero d'estar al capdavant d'un "grup criminal", i ha reclamat el reconeixement d'Edmundo González com a "president legítim" del seu país. L'organització ha anunciat una nova mobilització el dia 20 d'octubre a Madrid per defensar "la llibertat, la justícia i la democràcia".

Dia de la hispanitat, manifestació unionista / Foto: Carlos Baglietto
Manifestació unionista pel Dia de la Hispanitat / Foto: Carlos Baglietto

PP, Vox i Ciutadans, presents

Present en la manifestació a Barcelona, el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, ha celebrat aquest dissabte en declaracions a la premsa que "no hi ha nació al món amb més contribució a la història, a la ciència i a les lletres que Espanya". "Som orgullosament catalans, que és la manera més maca de ser espanyols", ha afegit. Després d'agrair la tasca de les entitats cíviques organitzadores de la mobilització del 12-O a Barcelona, Fernández ha destacat que "el fet de compartir una llengua, l'espanyol, parlada per 600 milions de persones, és un instrument d'unió entre pobles". Fernández ha expressat també el seu "afecte i germanor cap a la resta de pobles d'Hispanoamèrica": "Són els nostres germans, no ens oblidem d'ells, sobretot els qui a Cuba, a Veneçuela o a Nicaragua viuen sota el jou de la dictadura i l'opressió", ha afegit. Del PP hi havia també el líder a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, o el diputat Nacho Martín Blanco. 

També hi era el secretari general de Vox i líder de la formació ultradretana a Catalunya, Ignacio Garriga, que preguntat per l'assistència del president Salvador Illa als actes del 12-O a Madrid, Garriga ha afirmat que el PSC i el mateix Illa són "l'estafa política més gran a Catalunya". "Illa es va presentar com a alternativa al separatisme i està liderant el continuisme", ha denunciat el president del grup de Vox al Parlament, que ha remarcat que al Govern hi ha exalts càrrecs d'Esquerra Republicana i Junts i que "cap líder" socialista participa en la manifestació de Barcelona. Garriga ha opinat que a Catalunya "no existeix aquesta normalització institucional i social" que reivindiquen Illa i Sánchez i, prova d'això, al seu entendre, és que la Mesa del Parlament va admetre a tràmit una proposta de resolució d'Aliança Catalana sobre la declaració unilateral d'independència, i Vox presentarà una querella contra "tots els membres de la Mesa". De Vox hi havia també Joan Garriga, portaveu al Parlament, o Gonzalo de Oro Pulido, líder a l'Ajuntament de Barcelona. 

Dia de la hispanitat, manifestació unionista / Foto: Carlos Baglietto
Manifestació unionista pel Dia de la Hispanitat / Foto: Carlos Baglietto

Per la seva banda, el coordinador  a Catalunya de la ja pràcticament extinta Ciutadans (Cs) i exdiputat al Parlament, Joan García, ha lamentat que a la manifestació no estigui "una part del constitucionalisme". "Falta la presència del PSC", ha remarcat García, que ha apostat per "donar veu" des de Ciutadans a aquests votants socialistes que "voldrien estar en aquestes reivindicacions".

Contramanifestació "antifeixista"

Paral·lelament, prop d'un centenar de persones han assistit aquest dissabte al matí una manifestació "antifeixista" a Barcelona en contra del 12-O. "Hispanitat és genocidi", "12-O res a celebrar", o els habituals "Fora feixistes dels nostres barris" i "El feixisme avança si no se'l combat" han estat alguns dels càntics de la marxa, que ha sortit de la plaça dels Àngels —on el MACBA— i ha recorregut el barri del Raval i el Paral·lel. Quatre dotacions d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra han seguit de prop la marxa i han impedit que s'apropés a plaça de Catalunya, on la manifestació unionista, ni a Drassanes, que celebra la primera regata de la final de la Copa Amèrica de vela.

Els manifestants, vestits majoritàriament de negre, han ofert un parlament davant el Centre de Serveis Socials del Raval i han escrit una pintada a la porta acusant l'equipament de "racistes i colonials". Els manifestants han afirmat que el Dia de la Hispanitat "commemora més de 500 anys d'espoli, esclavatge, destrucció del territori i colonització". "El colonialisme ha sigut l'eina que va permetre al capitalisme desenvolupar-se [...] i que continua sostenint el sistema amb l'extractivisme i l'explotació del sud global", han subratllat.

manifestació antifeixista 12 o hispanitat acn
Manifestació "antifeixista" a Barcelona amb motiu del 12-O / ACN

També han carregat contra les esquerres "incapaces de millorar la vida de la classe obrera". "I que, a més, entren a governs que despleguen polítiques d'extrema dreta, legitimant a partits racistes i ultraliberals, com per exemple Junts o el PSC, i que en moltes ocasions compren els marcs del feixisme: seguretat, immigració i ocupació", han afirmat. "El 12-O per nosaltres és una jornada de lluita", han conclòs els manifestants, que han finalitzat la marxa als jardins de les Tres Xemeneies, al Poble Sec.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!