El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha afirmat que Israel "té dret a la defensa", però ha assegurat que el govern de Netanyahu ha "ultrapassat els límits" del dret internacional des de l'atac de Hamàs el 7 d'octubre del 2023. "Israel hauria de saber on estan els límits del dret internacional humanitari, i la resposta no hauria d'haver afectat mai civils a Gaza i el Líban", ha dit en una entrevista a RTVE. Coincidint amb el primer aniversari de l'inici de la guerra, Duch ha reiterat la seva negativa a obrir una delegació a Tel-Aviv per la crisi que viu la regió. "No és el moment de plantejar-se això, què faria aquesta delegació ara? Si estem demanant a la gent que surti d'allà, quin és el sentit d'obrir-la?".

Una escalada sense fi

El conseller ha admès que es tracta d'un "conflicte regional" i ha lamentat que el món està davant d'una "escalada a la qual no es veu la fi". "La comunitat internacional, no només els Estats Units, han d'intentar evitar que això arribi a complicar-se més, però al final la responsabilitat és dels països que formen part del conflicte", ha apuntat. "L'única solució possible és acordar un alto el foc".

Preguntat per si Espanya hauria de suspendre el comerç d'armes a Israel, Duch ha defensat que el govern espanyol està fent un esforç "per evitar que l'escalada es vegi alimentada per l'accés a la munició", i ha posat d'exemple la prohibició de l'executiu de Sánchez a què vaixells que porten armes cap a Israel atraquin en ports espanyols. Pel que fa al paper de Catalunya, el conseller ha reiterat que "no té sentit" obrir una delegació a Tel-Aviv i ha demanat "realisme". "Hem d'estar a altres coses, a les ajudes d'urgència i humanitàries, i aquí és on posarem el nostre pes en les pròximes setmanes i mesos".

Catalunya, molt "proeuropea"

D'altra banda, Duch ha reivindicat que Catalunya és una de les zones "més proeuropees" de la UE i ha alertat que el país "es juga moltes coses" en els pròxims anys a la UE. Pel que fa a l'ús del català al Parlament Europeu, ha descartat posar dates, però ha afirmat que els governs català i espanyol treballen per fer-ho realitat "tan aviat com sigui possible".

El conseller també ha tret pes a la xiulada a Salvador Illa al Concurs de Castells de Tarragona aquest passat diumenge. "Aquest govern ha vingut a tranquil·litzar i moderar les coses, a fer feina i unir els catalans, no a posar l'accent en les coses que ens divideixen", ha dit. "No se li ha de donar massa importància, vivim en un país plural i democràtic". Així mateix, ha evitat pronunciar-se sobre si s'hauria de celebrar un nou referèndum. "No és el tema ara. Obrir aquesta discussió ens aparta de les prioritats d'aquest moment", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!