És una constatació habitual, però aquest dissabte es compleix rigorosament: el que preocupa a Madrid i a les espanyes, no és el que més interessa a Catalunya. Almenys, pel que fa als temes que es destaquen a les portades d'avui. Als diaris de Madrid són dos els temes en forma d’amenaces que planegen a les pàgines nobles dels diaris. D’una banda, el cas Koldo amb la derivada de la declaració davant l’Audiència Nacional de l’aconseguidor de la trama, Víctor de Aldama, que ha estat un torpede contra la línia de flotació del govern de Pedro Sánchez, amb greus acusacions de corrupció contra alguns ministres i dirigents del PSOE i insinuacions de connivència contra el mateix president espanyol. I de l’altra, el que ha escollit el diari El País per la seva obertura, el míssil supersònic de nova generació rus, Oreixnik, que preocupa a Europa i que pot esdevenir un punt d’inflexió en la guerra d’Ucraïna.
Les ‘convivències’ d’Aldama a un centre restringit
Però tornant a Aldama, el trio de la benzina segueix atiant el foc des de diferents fronts, però cap diari destaca la presentació de la demanda del PSOE, Gómez i diversos ministres contra l'empresari per atemptar contra el seu "honor". D’una banda, El Mundo afirma que l'aconseguidor de la trama del cas Koldo va gaudir de cinc dies VIP en el camp d’elit de la Guàrdia Civil en el 2022. Es tracta de la seu del GAR (Grup d’Acció Rural) en el polígon d’Experiències per Forces Especials, conegut en l’argot com El Pefe, que es troba a Logronyo. Diu el diari que és una infraestructura considerada com un dels camps d’entrenament per forces especials més avançats del món, i que té un accés restringit. Aldama va gaudir d’una experiència a l’abast d’uns pocs escollits i se li va donar “estatus de ministre”; va dormir al centre, va visitar àrees reservades per motius de seguretat, va fer activitats pròpies d’entrenament d’aquest grup d’elit, va tenir contacte amb tecnologia i armament d’última generació…. Vaja, que va fer una mena de convivències d’alt estànding per algú que, asseguren fonts del diari, “es veia que tenia poder”.
L’ABC, per la seva part, reforça la connexió d’Aldama amb Sánchez assegurant que el president del govern va seure l'aconseguidor “al costat dels seus millors amics” (companys d’escola de la seva època en el Ramiro de Maeztu) en el míting del PSOE del 3 de febrer del 2019, en la posada de llarg de Pepu Hernández com a candidat a l’alcaldia de Madrid. Va ser el dia de la famosa fotografia de Sánchez amb Aldama, que segons el president va ser casual i segons l’aconseguidor de la trama es va fer per iniciativa del cap de l’executiu, que el volia conèixer per agrair-li les seves feines a Mèxic per afavorir empreses espanyoles. Segons l’ABC, la ubicació d’Aldama, al costat de convidats personals de Sánchez, “pot donar credibilitat a la versió donada pel comissionista de la trama en la seva declaració voluntària”.
La Razón, en canvi, tracta “l’efecte Aldama” vinculant-lo al “cas Begoña Gómez”. El diari destaca que en la declaració de l’aconseguidor no només es va referir a Sánchez, alguns ministres i el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, sinó que “es va referir, encara que de manera fugaç, a Begoña Gómez i la seva relació amb Wakalua, la filial de Globalia que va patrocinar l'Àfrica Center que dirigia la dona de Pedro Sánchez”. Això, diu el diari de Planeta, “instarà al jutge (Juan Carlos) Peinado a citar l’empresari i a (Teresa) Ribera perquè aclareixin el projecte en l’Espanya buidada amb Gómez”, i afirma que “constrenyen a citar-lo ‘amb urgència’ davant el ‘potencial risc que pateix’ per les seves acusacions al PSOE”.
El País posa tota l’atenció en la segona amenaça, la que representa el míssil hipersònic Oreixnik, que Rússia va llançar contra la fàbrica armamentística de Dnipró (Ucraïna) i que ha portat que Volodímir Zelenski hagi demanat una reunió d’urgència de l’OTAN que es farà aquest dimarts, perquè alerta de la greu escalada bèl·lica que pot comportar la utilització d’aquesta arma russa; un perill del qual també adverteixen Polònia i Alemanya.
La trobada Pedro Sánchez-Salvador Illa
A la premsa catalana, en canvi, les amenaces d’Aldama i el míssil rus no existeixen a les portades. A La Vanguardia, el que més importa és una de les conseqüències de la trobada de divendres a la Moncloa entre Pedro Sánchez i Salvador Illa: la inversió de l’Estat de 160 milions per desenvolupar xips a Catalunya, projectes essencials per a la IA que estan lligats al supercomputador MareNostrum, el Sincrotró i l’Institut de Ciències Fotòniques. Entre aquestes inversions destaca un PERTE Chip de 60 milions per la fàbrica de semiconductors de Cerdanyola del Vallès. El rotatiu dels Godó també es fa ressò a la portada d’una trucada de (Maria Jesús) Montero a (Carles) Puigdemont que “va desbloquejar la votació de la reforma fiscal”. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda va haver de parlar per telèfon amb el president a l’exili “mentre Pedro Sánchez seguia tots els moviments des del Brasil”.
El Periódico també posa l’ull a la nova etapa de cooperació entre la Generalitat i la Moncloa que es va segellar amb la trobada de Pedro Sánchez i Salvador Illa, però enfoca cap al pla de xoc per lluitar contra la multireincidència, un pla que consisteix a posar en marxa mesures concretes per ampliar els jutjats i alleujar la congestió als tribunals catalans que impedeixen els judicis ràpids. El diari Ara dedica el tema del dia de la seva portada a l’habitatge, “un cercle viciós”, mentre que El Punt Avui obre amb un dossier sobre “l’alternativa socialista”, els cinquanta anys de la fundació de Reagrupament Socialista Democràtic de Catalunya, una de les potes del futur PSC.