L'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) i Fòrum Judicial Independent (FJI) han acordat una proposta per modificar el sistema d'elecció dels 12 vocals judicials del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L'elecció quedaria en mans dels mateixos jutges i, en un comunicat conjunt, les dues entitats remarca que la seva proposta deixa fora el poder legislatiu. Les organitzacions representen un total 1.100 jutges en actiu i denuncien el bloqueig actual de la renovació d'aquest òrgan.
Segons exposen, la reforma que proposen es troba dins dels "estàndards d'independència reclamats i exigits des del Consell d'Europa". Les dues entitats asseguren que aspiren tenir un òrgan de govern dels jutges i magistrats "no controlat pels altres poders", com ho és ara. Amb la seva proposta pretenen "acabar amb la imatge de politització existent en la selecció dels vocals" dels darrers anys.
Punts claus de la proposta
La proposta de les dues organitzacions passa per l'elecció directa dels 12 vocals a través dels vots dels jutges en actiu. El procediment seria el següent: cada elector podria votar un màxim de sis candidats que hagin obtingut el nombre d'avals estipulat. La proposta també recull que els vots sigui "qualificats" és a dir, s'assignarien més punts al primer votat que al segon, i així successivament. Les candidatures les podrien presentar associacions judicials, agrupacions d'electors i jutges a títol individual.
Per tal d'aconseguir una configuració plural, la proposta recull que les candidatures haurien de comptar amb un candidat de la categoria de magistrat del Tribunal Suprem, un candidat de la categoria de magistrat i un altre de la categoria de jutge.
Aquestes si altres propostes seran remeses a l'Associació de la Magistratura i Jutgesses i Jutges per a la Democràcia perquè les analitzin i si consideren convenient se sumin al text. Tot plegat per acant enviant-les a tots els grups parlamentaris i el mateix CGPJ.
Evitar situacions com l'actual
La proposta d'un nou sistema de renovació d'aquest òrgan neix del rebuig al bloqueig actual. Consideren que és "una solució per evitar que es pugui tornar a repetir una situació com la que actualment viu el Consell General del Poder Judicial, que porta amb el mandat vençut tres anys i mig perquè els dos principals partits no s'han posat d'acord per dur a terme la seva renovació".
Les dues associacions retreuen al PSOE i el PP aquest bloqueig que s'eternitza. Per això, introdueixen una altra proposta al seu text: "seria recomanable que es legislés la possibilitat que el nou CGPJ iniciés la seva trajectòria després de l'elecció dels vocals judicials, bé funcionant provisionalment només amb els vocals judicials, mentre el Poder Legislatiu no compleixi amb el seu deure constitucional, o bé prorrogant els vocals no judicials anteriors".