La decisió de l'europarlament d'aixecar la immunitat del president Carles Puigdemont i dels consellers Toni Comín i Clara Ponsatí, per una majoria més ajustada del que es preveia, ha aixecat dures advertències des d'Alemanya, perquè ha provocat una escalada del conflicte català a nivell europeu. El diari Süddeutsche de Munic, considerat un dels grans rotatius alemanys, ha criticat la decisió de l'europarlament i avisa que la cambra europea ara "s'ha convertit de forma involuntària en part del conflicte" entre Catalunya i l'Estat espanyol.

"El Parlament Europeu va intentar fer com Ponç Pilat, rentar-se les mans. L'europarlament es volia mantenir al marge del conflicte, però hi ha acabat al mig. Aquest dimarts s'ha anunciat el resultat de la votació amb la qual tres polítics catalans seran desposseïts d'immunitat parlamentària, entre ells l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont. Ara s'enfronten a una petició d'extradició d'Espanya, on serien jutjats per sedició i malversació", indica la reflexió de la corresponsal del diari, Karin Janker.

Süddeutsche

"Europa s'erigeix ella mateixa en l'enemiga" titula Süddeutsche Zeitung

Segons Süddeutsche, amb la decisió avui de l'europarlament el conflicte català ha entrat de ple en l'escena internacional, i hi ha posat al mig el legislatiu de Brussel·les i Estrasburg. "El desig català d'independència és un conflicte intern espanyol que només es pot resoldre dins del país i mitjançant el diàleg. Però el conflicte ja fa temps que s'ha estès més enllà de les fronteres d'Espanya. D'una banda, això es deu al fet que els partidaris de la independència han fet un lobby internacional sobre la seva causa. I de l'altra, Catalunya s'ofereix com a pantalla de projecció per a molts que es consideren oprimits. És la vella història dels petits contra els grans, i el Parlament de la UE acaba de catapultar-se en el paper de gran actor poc estimat", manifesta.

El diari també critica les declaracions del govern espanyol, en boca de la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, que s'ha mostrat satisfeta amb l'argument que la retirada de la immunitat pot facilitar que els tres polítics catalans siguin jutjats a Espanya, perquè entén que és una prova de la politització que hi ha en aquest cas. "El mateix fet que el govern espanyol s'hagi deixat emportar per aquesta interpretació l'endemà de la votació mostra que la separació entre Política i Justícia en el conflicte català és, com a mínim, complicada", afegeix.

Moltes possibilitats de no ser extradits

En una altra informació, Süddeutsche afirma que Puigdemont, Comín i Ponsatí "tenen moltes possibilitats de no ser extradits" a Espanya, tot i perdre la immunitat, i troba reveladora la sentència sobre el conseller Lluís Puig. "El tribunal d'apel·lació de Brussel·les va dictaminar fa dos mesos que Lluís Puig no havia de ser extradit. I els fiscals belgues van decidir no recórrer la sentència, cosa que significa que és probable que la petició d'Espanya sigui finalment rebutjada. Els jutges van argumentar que, a causa de l'ambient caldejat a Espanya, estava en perill la presumpció d'innocència", explica.