Dur avís del Consell d'Europa a Fernando Grande-Marlaska per la matança de Melilla. L'organització internacional ha remès una severa carta al ministre de l'Interior per exigir una investigació de les morts a la frontera de Melilla amb Nador. La missiva es va enviar el passat 1 de juliol, però s'ha fet pública aquest dimecres i porta la signatura de la Comissària de Drets Humans, Dunja Mijatovic. Llavors, Mijatovic insta les autoritats espanyoles a realitzar una investigació independent, completa i eficaç sobre les morts de més de vint persones migrants que van intentar creuar la tanca el passat 24 de juny. "Tal investigació també hauria d'analitzar les circumstàncies i polítiques més àmplies relacionades amb la cooperació migratòria d'Espanya amb el Marroc, amb la finalitat de prevenir futures tragèdies i garantir que les polítiques vigents no violin les normes de drets humans", etziba.

Així doncs, la comissària posa en dubte l'acord del govern espanyol amb Rabat i destaca que les mesures de control fronterer no ha de contribuir de cap manera a les violacions dels drets humans. És davant d'això que el Consell d'Europa sol·licita a l'executiu estatal que especifiqui quines són les passes que pretén seguir per garantir que la cooperació en el camp de les migracions prioritza els drets humans, per tal de complir les obligacions internacionals d'Espanya.

 

Marlaska no ha tardat a respondre i també ha enviat una carta, en la qual assegura que es porten a terme investigacions per aclarir les circumstàncies del que va passar. Cal dir que és veritat que tant la Fiscalia General de l'Estat com el Defensor del Poble han obert les esmentades investigacions. Llavors, afegeix que ell mateix comparteix "el dolor d'Espanya" per les morts a la frontera de Melilla amb Nador i que aquesta mena de successos "constitueixen una tragèdia humana" i "posen a prova els dispositius tradicionals contra el trànsit de persones". És aquí on ha destacat l'associació entre Espanya i el Marroc en matèria de migració, alhora que ha qualificat Rabat de "soci estratègic compromès" de la Unió Europea. També ha subratllat els "esforços operatius" del Marroc que "impedeixen desenes de milers de sortides irregulars cap a Europa, a més un nombre important de salvaments en el mar".

 

El ministre de l'Interior ha insistit en el fet que des del 2018 fins ara s'han produït 177.091 arribades irregulars per via marítima al territori espanyol, "la gran majoria després d'operacions de salvament i rescat per part dels agents públics". Ha aprofitat tot això per manifestar el compromís d'Espanya amb els drets de les persones migrades, de la mateixa manera que per a l'estat espanyol és especialment rellevant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Marlaska ha afegit que el seu ministeri té "un compromís cap al respecte dels drets humans que es materialitza en unes actuacions on el concepte de seguretat humana transcendeix el de seguretat ciutadana". Així doncs, ha conclòs que la defensa de la dignitat humana i dels drets humans iguals per a tothom "es converteixen en una prioritat".