El Club de Premsa de Brussel·les ha acollit aquest dijous un acte que ha qüestionat amb duresa la versió oficial del que va passar amb els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, organitzat pel Consell de la República i l'Assemblea. Jaume Alonso Cuevillas, advocat de la família de Xavi Martínez, el nen de tres anys assassinat; el vicepresident del Consell de la República, Toni Comín; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, i el catedràtic especialitzat en el dret a la veritat Nico Krisch, han remarcat que en el judici d'aquests atemptats hi ha moltes llacunes, i especialment el fet que l'imam de Ripoll era confident dels serveis secrets espanyols. La conferència s'havia de celebrar inicialment a la delegació del Govern davant la UE, però el nou delegat del govern Aragonès, Ignasi Centelles, ho va vetar.

 

Cuevillas ha demanat "respecte" per a les víctimes de l'acció terrorista, especialment quan hi ha "dubtes" sobre si les autoritats espanyoles sabien o no que es preparava alguna cosa coincidint amb els seguiments que feien a l'imam. Ha recordat en aquest sentit que aquesta qüestió no s'ha volgut investigar, i que tampoc no s'ha volgut crear cap comissió parlamentària. Segons l'advocat, ara també diputat de Junts, hi ha diverses coses "no clares", com la relació de l'imam amb el CNI, o la facilitat amb la qual els terroristes van poder acumular material explosiu a Alcanar. També ha recordat que no se sap on és l'imam, o les serves restes. "Vam contractar un pèrit i el jutge no va acceptar les proves científiques aportades. Encara hi ha molts dubtes, cal una investigació a fons al sistema judicial espanyol", ha conclòs Cuevillas, que ha apuntat que acudiran a les instàncies europees.

Comín ha reivindicat el dret a la veritat i ha apuntat que això ha de quedar clar en la llei internacional. Al seu entendre, les víctimes han de tenir dret a una investigació correcta. Ha recordat que el 2017 ell era conseller de Salut, i que va visitar els hospitals on van ser atesos els ferits, i allà va donar suport a les víctimes. "Mai oblidaré el patiment del meu amic Javier [pare del nen de tres anys mort]", ha afegit. "Les víctimes tenen dret a la veritat. Des d'un inici, al Govern ens dèiem que hi havia quelcom estrany. Rajoy no va fer cap declaració fins tard. Ens preguntàvem si l'estat Espanyol amagava alguna cosa. El comportament posterior confirma aquesta sospita", ha remarcat.

Per la seva banda, Dolors Feliu, també advocada, ha recordat que l'excomissari espanyol José Manuel Villarejo va atribuir els atemptats indirectament al CNI, per la voluntat de donar "un petit ensurt" a Catalunya l'estiu abans de la celebració del referèndum de l'1-O amb la intenció d'aturar-lo. "El Govern català va demanar investigar aquesta acusació, però el Congrés espanyol s'hi ha negat", ha afegit. Feliu ha reclamat que s'investigui tot això, i la relació de l'imam de Ripoll amb el CNI, perquè "és un afer de rellevància internacional". Ha recordat en aquest sentit que moltes de les víctimes eren de diversos països.

Abans de la conferència, Puigdemont ha rebut al Parlament Europeu, el pare del nen de tres anys i la seva germana.