La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, ha presentat l'informe final de la seva visita a Espanya el novembre passat per avaluar la situació dels drets humans al país, en el qual demana canvis al Codi Penal espanyol per "reforçar" l'exercici del dret a la llibertat expressió i posa l'accent en la "urgència" de revisar la llei mordassa perquè "compleixi completament" els estàndards europeus i internacionals de drets humans.
Tot i així, Mijatovic s'ha mostrat satisfeta per les modificacions recents del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició i per, segons ha afirmat la comissària, "les mesures empreses pel govern espanyol per restaurar el diàleg democràtic a Catalunya".
Insults a la Corona, enaltiment del terrorisme i ofenses a l'Església coarten la llibertat d'expressió
En matèria de respecte a la llibertat d'expressió, la bosniana Dunja Mijatovic ha assenyalat que cal canviar el Codi Penal, sobretot pel que fa a les infraccions per enaltiment del terrorisme, insults a la Corona i ofenses als sentiments religiosos.
En els comentaris a l'informe, el govern espanyol, per la seva part, s'ha defensat assenyalant que la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans "dona suport" al que preveu el Codi Penal espanyol sobre enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes, així com quant "als insults o difamació a la Corona". Encara que també reconeix que "a vegades" Espanya ha estat condemnada pel Tribunal en considerar que l'aplicació ha estat "de forma desproporcionada" en alguns casos.
La llei mordassa no compleix els estàndards europeus de drets humans
La comissària també ha expressat la seva "preocupació" per la manera en què s'ha aplicat la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana del 2015, coneguda popularment com a llei mordassa, sobre la feina de periodistes que cobreixen protestes i en manifestacions pacífiques. Segons Mijatovic, la llei mordassa "ha afeblit l'exercici de les llibertats d'expressió i de reunió", per això afirma que "és important que la llei s'esmeni per limitar la possibilitat d'aplicació arbitrària i desproporcionada" i fa èmfasi en la "urgència" de què la norma "compleixi completament" els estàndards europeus i internacionals de drets humans.
La comissària considera de manera positiva la "voluntat" del govern espanyol per revisar la llei mordassa, però assenyala que l'últim intent no va tenir èxit "a causa de la manca d'acord entre els partits polítics". A l'informe, Mijatovic exposa denúncies sobre ús excessiu de la força per part de la policia en manifestacions pacífiques i posa l'accent en la dificultat en la pràctica per investigar els abusos policials.
Mijatovic també urgeix a les autoritats espanyoles a fer "una avaluació completa i regular" dels "perills" que suposen les "armes no letals" que utilitza la policia, com les pilotes de goma o de foam, amb informes en els quals participin òrgans de supervisió policial, organitzacions de drets humans i professionals mèdics.
Sobre la llei mordassa, l'executiu espanyol s'ha defensat en els comentaris a l'informe afirmant que el Tribunal Constitucional va certificar la validesa amb l'excepció d'un paràgraf de l'article sobre l'ús sense autorització d'imatges o dades recollides per membres de les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat. El govern estatal també ha dit que les forces policials "no fan servir material antiavalots en manifestacions pacífiques" i que les seves accions "estan sotmeses a un control institucional continu".