La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lamentat que alguns partits li hagin demanat deixar el càrrec després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) detectés indicis de presumpte frau durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC): "Demanar-me la dimissió és, sembla, una opció més raonable que denunciar la persecució política i l'assetjament judicial al que estic sotmesa". En un article a El Punt Avui aquest dilluns recollit per Europa Press, ha defensat mantenir la unió de l'independentisme davant el que considera repressió, per a la qual cosa veu indispensable que "els polítics no caiguin en la temptació de fer de jutges".
"Marxar per estalviar-me problemes seria ensenyar la via per apartar les persones que molesten", ha dit Borràs, i ha lamentat textualment que s'ha vist obligada a demostrar la seva innocència perquè els qui l'acusen ja l'han declarat culpable. En aquest sentit, ha negat ser responsable de cap tipus de frau: "La magnitud de l'aberració jurídica perpetrada contra la meva reputació encara pot pujar algun esglaó més si el fiscal decideix presentar un escrit d'acusació". I ha assegurat sentir-se molt orgullosa de la seva tasca com a directora de l'ILC, en especial per haver completat la seva actualització digital "en un termini de temps molt breu, amb el menor cost possible i amb uns estàndards de qualitat inqüestionables". Entre març de 2013 i febrer de 2017, l'ILC va adjudicar per mitjà de Borràs 18 contractes menors relatius a la programació i manteniment del portal web de la institució, pels quals se la investiga per presumpta prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics.
A un pas de judici
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha deixat a punt de judici la presidenta del Parlament i tres homes més per suposats contractes irregulars quan ella presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), del 2013 al 2017. La causa està oberta per un delicte de prevaricació administrativa, un de frau administratiu, un de falsedat en document mercantil i un de continuat de malversació de fons públics. Segons la interlocutòria, Borràs hauria adjudicat indirectament a un conegut seu set contractes per més de 132.000 euros relacionats amb la web de la institució i considera que "l'import de cadascun dels contractes fraccionats i de les corresponents factures dels adjudicataris es feia amb criteris arbitraris".
"Màxim respecte a la presumpció d'innocència"
L'endemà de la decisió del TSJC de deixar a punt de judici la presidenta del Parlament, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, va recordar que aquest "és un tema que s'allarga quatre anys i finalment, després de dilacions i especulacions, cal veure quan es fixa el judici". "Màxim respecte per la figura de la presidenta Borràs i a la presumpció d'innocència", va afegir. Borràs va ser nomenada directora de l'ILC el 15 de gener del 2013. Segons la interlocutòria, en la reunió de la junta de govern de l'ILC del 20 de març del 2013, presidida per Borràs, es va acordar com a objectius a curt termini l'elaboració d'un portal web de referència de les lletres catalanes, la unificació de les activitats impulsades o subvencionades per l'ILC en un mateix espai i la presència intensiva i participativa de les seves activitats a les xarxes socials per promoure i fomentar la lectura.