El poeta Pol Guasch (Tarragona, 1997) irrompia amb força aquest 2020 amb la seva primera novel·la Napalm al cor, una distopia situada en una geografia ambigua, protagonitzada per una parella de nois que han crescut en una zona militaritzada, marcats per unes condicions de vida precàries, per la intolerància de l’entorn cap al seu desig, i per unes famílies tocades pel desarrelament. L'èxit de Guasch a les llibreries ha estat indiscutible i aquest divendres, durant l’acte institucional de l’Ajuntament de Barcelona per celebrar la diada de Sant Jordi, es va convertir en protagonista per un colpidor discurs davant l'alcaldessa Ada Colau i els representants dels gremis i organitzacions del sector del llibre
El poeta ha assenyalat que "política institucional i literatura són antònims" i ha defensat que a la la literatura "no hi ha pactes ni concessions, no es negocia amb el racisme, no es mercadeja amb la persecució de les llengües". "Per això avui, aquí, de literatura no hi ha res", ha afirmat davant l'alcaldessa.
Guasch també ha acusat Colau de convidar-lo "per compensar vuit anys seguits de pregó en castellà" i per escenificar una convivència "inexistent". A més, ha afirmat que l'han convidat a parlar perquè és jove i encarna "alguna cosa semblant a la diversitat".
"Avui m’han convidat com demostrant que les oportunitats existeixen, que les noves veus es premien i que el sistema que habitem és sa i funciona. Sabem, és clar, que això no va així. I la meva posició és: per què no evidenciar-ho?", ha qüestionat.
Segons ell, en una època de "banalitat política" la literatura és una tasca "humil" de cures i acompanyament. Finalment, el poeta ha afirmat que la seva tasca és "no deixar anar del tot" les paraules que la classe política i econòmica "expropien". "Encara ha d'arribar el text que faci amb el món el que hem estat capaços de fer entre altres llocs a Urquinaona", ha assegurat Guasch.
Sobre Pol Guasch
Poeta i narrador format en Estudis Literaris (Universitat de Barcelona), Guasch va obtenir màster en Construcció i Representació d’Identitats Culturals (UB) i en el Programa d’Estudis Independents del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Forma part de la productora cultural La Sullivan. Ha estat professor associat de literatura i crítica de la cultura a la UB i actualment investiga sobre teoria i literatura contemporànies al King’s College de Londres, amb una beca. És autor dels llibres de poesia Tanta gana (Premi Francesc Garriga 2018) i La part del foc (Premi López-Picó 2020), i ha recitat els seus versos a diversos festivals nacionals i internacionals.