El Parlament Europeu ha estat l'escenari d'una nova picabaralla entre l'alt representant de la Unió Europea en assumptes exteriors i política de seguretat, Josep Borrell, i l'eurodiputat de Junts per Catalunya, Toní Comín. Ambdós s'han enfrontat amb motiu del debat sobre la situació de Nicaragua. El país centreamericà viu una onada repressiva que ha comportat l'empresonament de líders opositors, periodistes i activistes.
Comín: "Segueixin l'exemple del Consell d'Europa"
En el seu torn d'intervenció, Comín ha retret a Borrell el silenci de la Unió Europea davant la repressió a Catalunya, fet que, segons ha assegurat, és utilitzat "pels règims autoritaris per negar legitimitat a la Unió Europea en la seva defensa de la democràcia i l'estat de dret". "Segueixin l'exemple del Consell d'Europa. El silenci de la Unió davant el que passa a Catalunya ens surt molt car", ha remarcat.
"Quan la Unió exigeix que Ortega alliberi els candidats a les eleccions i els nombrosos activistes i periodistes que han estat detinguts des del mes de juny, que possibiliti el dret de manifestació i que garanteixi unes eleccions lliures el novembre, ell respon: "nosaltres hem demanat als europeus que posin en llibertat els presos polítics que tenen a Europa? No se'ns acudiria perquè són situacions internes"", ha argumentat Comín.
Borrell: "Repugnància intel·lectual"
Borrell no s'ha pres bé l'argumentació de Toni Comín, la qual ha manifestat que li produeix "repugnància intel·lectual". "Em produeix una immensa repugnància intel·lectual quan sento que es compara la situació de Nicaragua amb la de situació a Espanya. No és acceptable. Un mínim de decència intel·lectual. Ningú pot comparar-ho seriosament", ha recalcat.
6 líders polítics empresonats
Ja són sis els aspirants presidencials empresonats a Nicaragua per traïció a la pàtria. L'últim a entrar a presó ha estat el líder camperol Medardo Mairena que va ser detingut ahir a la nit en el context de la recent onada d'arrestos contra opositors. La policia nicaragüenca ha informat que l'està investigat per "realitzar actes que menyscaben la independència, la sobirania i l'autodeterminació".
Per les mateixes raons també va ser arrestat el líder estudiantil Lesther Alemany, qui va increpar el president Daniel Ortega durant l'inici d'un fallit diàleg nacional per superar la crisi sociopolítica local fa tres anys, segons ha informat la policia local, en una nota de premsa.