L'economista Santiago Niño Becerra ha pronosticat que amb la decisió del govern de Pedro Sánchez de situar la temperatura als 25 graus, la facturació de restaurants baixarà de forma significativa. L'economista ha explicat la seva experiència. "Avui he estat en un restaurant d'una localitat d'Espanya. Temperatura exterior 28 graus.; interior 25 graus. Humitat exterior 75%; interior 65%. Insuportable. Crec que la facturació dels restaurants, si respecten la normativa, baixarà molt", ha indicat.
Hoy he estado es un restaurante en una localidad de ESP. Temperatura exterior 28ºC; interior 25ºC. Humedad exterior 75%; interior: 65%. Insoportable. Pienso que la facturación de los restaurantes, si respetan la normativa, descenderá mucho.
— Santiago Niño (@sninobecerra) August 10, 2022
El govern espanyol va aprovar el passat dilluns 1 d'agost un paquet de mesures per a l'estalvi energètic enmig d'un dels estius més calorosos que es recorden, amb la intenció d'aconseguir així reduir el consum de gas fins al 7%, tal com marca el límit pactat amb Brussel·les. D'entre aquestes, la que més ha cridat l'atenció és la que preveu limitar l'aire condicionat a l'estiu fins als 27 graus i la calefacció a l'hivern fins a un màxim de 19. Es tracta d'una de les mesures del pla d'estalvi energètic més debatudes i la que necessita més aclariments. Per exemple, divendres passat 5 d'agost, la vicepresidenta tercera Teresa Ribera va aclarir que hi hauria certa flexibilitat en aquesta mesura i que, a certs llocs com bars, comerços, discoteques... la temperatura podria limitar-se fins als 25 graus.
Cal tenir en compte que les mesures que conformen el decret no seran les úniques que s'aplicaran per estalviar energia, sinó que són només un avançament de les que vindran el pròxim mes de setembre, quan la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ja ha advertit que es revisaran i s'ampliaran. A partir de les 22:00 els aparadors de les botigues no poden estar il·luminats, amb la intenció d'estalviar llum, així com els edificis públics que estan desocupats a aquelles hores. Aquesta mesura ha estat durament criticada per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha considerat que desincentiva el comerç i el turisme.
En el cas de Barcelona, la publicació de la gaseta municipal del divendres 5 d'agost recull que l'apagada general de la il·luminació a tots els edificis municipals s'ha de produir o bé al final de la jornada laboral o, com a màxim, a les 21.00 h.