L'exlíder d'Unió Democràtica de Catalunya Josep Antoni Duran i Lleida ha lloat el president Salvador Illa, a qui ha definit com “el líder que ara necessita Catalunya”, en l'etapa posterior al procés. En una entrevista a La 2, l'exdirigent d'Unió ha elogiat Illa i la tasca que està fent al capdavant de la Generalitat, afirmant: “No és un simple gestor. Aquí hi ha política en majúscula”. A més, Duran ha remarcat que considera que el procés ha acabat, però subratlla que veu l'independentisme “viu i en una quantitat important, encara que va minvant en una quantitat important”. 

Duran ha valorat que Illa s'hagi reunit amb la majoria dels anteriors presidents de la Generalitat i ha justificat que el socialista no ho hagi fet amb Carles Puigdemont, ja que a parer seu les reunions amb els expresidents s'han de celebrar “al Palau de la Generalitat”. “És culpa de l'Illa que no pugui acudir Puigdemont al Palau? No”, ha sentenciat. Illa també va rebre Duran recentment. Segons ha explicat l'exdirigent d'Unió, ell mateix va demanar la reunió, en qualitat de president d'un fòrum de diàleg italoespanyol.

L'estat de l'independentisme

L'exlíder d'Unió ha afirmat que veu que l'independentisme continua viu, però considera que el procés ja forma part del passat. “El procés entès com el que en aquell moment va significar la voluntat de trencar amb les regles que es van trencar, ja que això sí que s'ha acabat”, ha exposat. A més, ha aprofitat per mostrar-se crític amb els canvis que va experimentar Convergència en aquest període i, concretament, ha carregat contra el lideratge d'Artur Mas, que considera que “no va ser positiu”. “Si jo hagués estat president de la Generalitat, òbviament no hauria portat el país” cap al procés, ha sentenciat Duran. 

Sobre el debat relatiu a la reforma del finançament, ha dit que li “sorprèn” la bel·ligerància del PP contra l'acord que van assolir els socialistes amb ERC, en lloc d'“esperar” a veure com es concreta a la pràctica, perquè “potser no hi ha la quota”.

Debat de política general

Actualment, el president Illa s'enfronta al debat de política general que va començar el passat dimarts i en el qual va fer un gran anunci: 50.000 pisos públics i 4.400 milions d'inversió. La política d'habitatge va ser el tema destacat de la primera intervenció del president socialista. El finançament va ser un altre dels temes que Illa ha subratllat en la intervenció, assegurant que el pacte d’investidura amb ERC es complirà “en els termes i calendaris” acordats. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!