La presència del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al Marroc ha tornat a treure a la llum el conflicte entre el Marroc i el Sàhara Occidental, amb l'estat espanyol pel mig. Mitjans marroquins publicaven el diumenge passat que Sánchez havia aterrat al Marroc amb caràcter "vacacional", fet que ha provocat les crítiques del Front Polisario, el moviment polític i militar del Sàhara Occidental. De fet, les Nacions Unides el consideren com el representant legítim del poble sahrauí.
El Front considera que legitima el Marroc
En una declaració de premsa del representant del Front a l'estat espanyol, Abdulah Arabi, els sahrauís consideren que, amb la seva arribada a Marràqueix, Sánchez mostra "un cop més el seu suport a un règim que vulnera de forma sistemàtica i diària els drets humans del Sàhara Occidental". En la mateixa línia, el Front Polisario denuncia que la premsa del Marroc ha interpretat la seva estança com un "suport absolut a la reivindicació il·legítima que el Marroc manté sobre el Sàhara Occidental".
El Front també recorda que la Comissió Europea ha renunciat a la seva prerrogativa a negociar de nou els acords amb el Marroc, ja que estan pendents que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dicti les sentències sobre els acords entre la UE i el Marroc. Així mateix, el Front opina que la tria per part de Sánchez de passar les seves vacances al Marroc és l'únic a què el Marroc "pot aspirar".
Recorden el canvi de posició de Sánchez
Els sahrauís també recorden el canvi de posició de Sánchez respecte a aquest conflicte —abans del març del 2022, el líder del PSOE mantenia la posició neutral que havia caracteritzat històricament l'estat espanyol—. "Una nova posició que va ser rebutjada per la societat civil espanyola de manera immediata", asseguren des del Front. Aleshores, Sánchez va signar un acord amb el Marroc que enterrava la sobirania del Sàhara. Això va provocar malestar dins del govern espanyol, però també va crear una enemistat amb Algèria, que va suspendre el tractat d'amistat i cooperació entre els dos països i va imposar un bloqueig comercial el juny del 2022, que encara es manté. A més, cal recordar que el 24 de juny del 2022, 23 persones —segons dades del govern marroquí— van morir quan intentaven creuar la tanca de Melilla, malgrat que les ONG asseguraven que van ser una setantena.
Sánchez no és el primer president espanyol que tria el Marroc per a un període de vacances, ja que els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González ho havien fet anteriorment.