Sis diputats de la comissió d'Interior del Congrés han pogut visualitzar avui tots els vídeos de la massacre que es va produir a la tanca de Melilla el 24 de juny, que va acabar amb 23 persones mortes, segons la versió oficial. Segons diverses ONG els morts van arribar a la setantena. Després de visionar la massacre, s'ha estret el cercle al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè des del PP a Ciutadans, passant per Bildu, han apuntat a ell, i fins i tot Unidas Podemos li ha llançat crítiques, com que encara no es conegui definitivament el nombre de morts.
A parer de l'oposició ha quedat confirmat que es van produir "fets tràgics" a la banda espanyola, i per tant serien responsabilitat del ministre de l'Interior, i per això no descarten una comissió d'investigació. Alguns també parlen d'una pèssima direcció de l'operatiu. El PP i Ciutadans han defensat l'actuació de la Guàrdia Civil, i s'han remès a la compareixença que farà dimecres el titular de l'Interior al Congrés. Però han insistit que el contingut dels vídeos no quadra amb l'explicació que va donar Marlaska. "El que ens va explicar no té res a veure amb el que hem vist avui", ha indicat el portaveu de Cs a la comissió, Miguel Gutiérrez. La portaveu del PP, Ana Belén Vázquez, s'ha expressat en termes semblants: "S'ha constatat que va mentir".
A més, aquests dos partits han posat el focus en la hipotètica violència dels migrants --igual que Vox-- davant la falta d'efectius policials a la frontera, cosa que segons la seva opinió es va traduir en el fet que 55 agents espanyols resultessin ferits. Això seria per a ells un altre error flagrant de Marlaska.
Els socis del PSOE tampoc no han estalviat crítiques, quan fa només hores de l'aprovació conjunta dels pressupostos. "No es pot negar que els fets principals van passar en territori espanyol", ha dit a manera de resum el portaveu d'EH Bildu, Jon Iñarritu, que ha retret el ministre de l'Interior que fins ara ha estat "poc transparent" i que s'"amaga en generalitats". Unidas Podemos ha rebutjat que els migrants actuessin amb una força desproporcionada pròpia d'un "atac militar", com diu la versió oficial, i ha criticat que encara no es tinguin dades definitives del nombre de víctimes mortals ni de ferits. També ha qüestionat el procediment pel qual es van practicar 470 rebutjos a la frontera, amb l'accés previ de gendarmes marroquins a sòl espanyol.
Les imatges que s'han visionat, i que no s'han fet públiques, estaven custodiades pel cap de Comandància de la Guàrdia Civil a Melilla, que avui s'ha desplaçat al Congrés per respondre als dubtes dels diputats. Entre els vídeos, que inclouen 75 arxius, han centrat l'atenció les imatges captades des d'un dron.