Pablo Echenique s'explica. El diputat i portaveu d'Unidas Podemos al Congrés ha compartit aquest diumenge un comunicat en el qual revela detalls sobre la negociació entre Podemos i Sumar per anar junts a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. I és que el seu ha estat un dels principals noms que s'ha vist afectat per un acord que l'ha enterrat políticament juntament amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero. "Fins ara no he volgut dir res per no interferir en el procés de negociació de l'acord electoral entre Podemos i Sumar, però també crec que no puc robar a les persones que em seguiu d'una explicació veraç respecte del motiu pel qual no vaig a les llistes i no seré diputat la pròxima legislatura", assegura. La culpable —això sí, sense dir noms— és Yolanda Díaz.

En aquesta carta de comiat, Echenique assegura que ell i Montero han estat les víctimes d'imposicions externes. "En aquesta negociació hi ha hagut vetos explícits amb nom i cognom, com el que s'ha perpetrat contra la ministra d'Igualtat que més avenços feministes ha aconseguit en la història de la democràcia, però també hi ha hagut vetos per la via indirecta", revela. És aquest el seu cas, perquè l'equip negociador de Sumar va sentenciar "des del primer dia" que era "absolutament impossible" que Podemos pogués encapçalar la llista de la coalició a la província de Saragossa. "Únic lloc en el qual tenia sentit que pogués concórrer i l'únic escó amb possibilitats de sortir a Aragó el 23 de juliol", afegeix. "La decisió que jo no vagi a les llistes —com en el cas del veto a Irene— no l'hem pres nosaltres. No l'ha pres Podemos. Ha vingut imposada externament".

Així ha explicat el diputat lila el perquè de la seva absència sonada de les llistes de Sumar. Els motius ja s'havien filtrat als mitjans al llarg d'aquesta setmana, durant la qual ha tingut lloc la negociació, però ara és Echenique —una de les principals víctimes— qui ho manifesta així en paraules. En canvi, la ministra d'Igualtat manté el seu silenci mentre Podemos intenta forçar Yolanda Díaz a reconsiderar el seu veto a Montero, si bé sembla haver donat per perduda la batalla d'Echenique.

Echenique defensa l'acord amb Sumar

El diputat i portaveu no s'ha quedat aquí, lamentant la violència que ha rebut la seva formació. "El cop que ens han volgut donar a Podemos en aquesta negociació amb Sumar ha estat molt dur", ha lamentat a la carta. Ara bé, malgrat les crítiques, Echenique ha optat per defensar l'entesa que s'ha bastit entre Sumar i Podemos. "La nostra decisió de garantir l'acord electoral com a única via perquè hi hagi una mínima possibilitat perquè no governi el PP amb Vox després del 23-J és, un cop més, la decisió correcta en el moment més difícil". 

Suport d'Irene Montero

La ministra d'Igualtat i membre de la cúpula de Podemos, Irene Montero, ha expressat el seu suport al secretari de programa del partit, Pablo Echenique, amb un missatge a les xarxes socials citant la seva carta: "Jefe, te quiero mucho", ha afirmat Montero, acompanyant-lo d'un cor del color lila del partit. Montero, com Echenique, també ha estat vetada en les llistes en la negociació amb Sumar i no serà diputada en la pròxima legislatura.