Les reaccions a la decisió de Tribunal d'Apel·lacions de Gant de rebutjar l'extradició del raper mallorquí Valtònyc també arriben des de Madrid. Així, el portaveu d'Unidas Podemos en el Congrés, Pablo Echenique, ha destacat que la justícia espanyola ha rebut "una altra clatellada". El dirigent de la formació morada ha criticat l'existència de "delictes medievals" en el Codi Penal així com les sentències "ideològiques" de certs jutges que "avergonyeixen com a país i deterioren greument la imatge internacional d'Espanya".
Llibertat d'expressió
El president del grup parlamentari confederal, Jaume Asens, ha celebrat també la decisió de la justícia belga en reivindicar que "rapejar contra la monarquia no pot ser delicte", sinó que s'emmarca dins de la "llibertat d'expressió". Per la seva part, el dirigent d'En Comú Podem i secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha comentat que la justícia belga "recorda a Espanya que cantar un rap contra la Corona no pot portar a la presó a Valtònyc ni a ningú perquè és llibertat d'expressió". "Pobra democràcia la que per protegir la corrupció monàrquica pot continuar desconeixent aquest principi tan bàsic!", ha recalcat sobre aquesta qüestió.
Despenalitzar delictes d'opinió
El Ple del Congrés va donar suport el juny passat obrir la reforma del Codi Penal per despenalitzar els delictes d'opinió i injúries a la Corona i institucions de l'Estat, els delictes contra els sentiments religiosos i l'enaltiment del terrorisme. La iniciativa va ser defensada per Unidas Podemos i va comptar amb el suport del PSOE, mentre que PP i Vox el van rebutjar. Jaume Asens va defensar que aquesta iniciativa busca "blindar l'exercici de drets fonamentals, ara amenaçats per delictes obsolets" "modernitzar" un Codi Penal amb "rèmores franquistes"; "complir" el programa d'Unidas Podemos i el mandat d'Europa; i garantir que cap artista no acabi a la presó.
Indult a Valtònyc
Unidas Podemos també va sol·licitar en un escrit dirigit al Ministeri de Justícia l'indult per a Valtònyc i el raper Pablo Hasél, en entendre que van ser condemnats per delictes que conculquen el dret a la llibertat d'expressió. Va argumentar en la seva petició de l'indult que per als penats es presenten raons de justícia, equitat i utilitat pública, recalcant a més els plans per despenalitzar d'aquesta sèrie de tipus penals.
El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat aquest dimarts l'extradició del raper mallorquí. La justícia espanyola el reclamava per una condemna de tres anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Ara, la fiscalia té 24 hores per recórrer la decisió, però els advocats del músic ho veuen "poc probable".