El diari britànic The Times publica aquest dilluns un dur editorial contra l'actitud del govern espanyol amb el procés independentista català l'endemà de la detenció a Alemanya del president a l'exili Carles Puigdemont. "Madrid ha de començar a parlar amb els seus oponents i deixar d'empresonar-los", conclou el Times, diari de referència conservador del Regne Unit i el més antic d'Europa.
L'editorial, titulat"Spain again" ("Espanya, altra vegada"), opina que la independència és una mala idea. Assenyala també que les eleccions del desembre podien haver estat una oportunitat de reconciliació que el govern de Madrid ha frustrat, com tota aproximació amb els independentistes, amb la seva política de mà dura, que es limita a enviar policia i jutges contra l'independentisme.
"Mariano Rajoy no ha fet cap pas real per entendre per què una proporció tan important de catalans vol la independència", afirma l'editorial, que també recorda com la policia ha arribat a escorcollar dues vegades el jet privat de Pep Guardiola, l’entrenador del Manchester City, per por que s'usés per amagar Puigdemont.
"Cercant de demostrar la seva força, el govern de Rajoy sembla més aviat espantat. Pitjor, està perdent autoritat moral a mans d’un moviment polític canviant que, sovint, no s’ho mereix. Madrid ha de començar a parlar amb els seus oponents i deixar de posar-los a la presó", conclou.
El 6 de desembre del 2017, el diari ja va publicar un altre editorial ("El Madrid maldestre") on considerava que les eleccions del 21-D eren una oportunitat pel govern espanyol de recuperar "part de la reputació que va perdre en el groller intent d'aixafar la rebel·lió independentista". Afegia que malgrat la insistència del govern espanyol en mantenir "una Espanya unida sense cap canvi, s'ha de preparar per demostrar que Catalunya pot obtenir una autonomia considerable dins l'Estat".
L'editora de The Times és News International, filial del grup News Corporation, el propietari del qual és el magnat Rupert Murdoch. José María Aznar n'és conseller des del 2006.
El text íntegre de l'editorial "Espanya, altra vegada", és el següent:
"Des de l'octubre de l'any passat, el govern espanyol només ha gestionat l'espinós tema del separatisme català amb imprudència, mandra i un desig aparent de transformar una situació difícil en una altra de molt pitjor. La setmana passada, un jutge del Tribunal Suprem va dictar ordres internacionals de detenció per a sis líders catalans fugitius acusats de rebel·lió. Ahir, l'expresident català, Carles Puigdemont, va ser arrestat a Alemanya. Si és extradit, com sembla probable, podria enfrontar-se a trenta anys de presó.
Puigdemont va sortir d'Espanya a l'octubre després de declarar la independència de Catalunya. Durant el referèndum que precedia aquest acte exagerat, es va desplegar la policia antiavalots espanyola per apoderar-se de les urnes i disparar bales de goma a catalans de totes les edats. Centenars d'ells van acabar a l'hospital. Aquest referèndum havia estat declarat il·legal en virtut de la Constitució espanyola, i un tribunal havia ordenat que la policia l’impedís. La defensa de la unitat espanyola, tanmateix, no va ser ben servida per les imatges dels dissidents atacats als col·legis electorals, ni tampoc pel que va passar després. En pocs dies, 13 polítics catalans estaven a la presó, sota fiança o a l'exili. Es va destituir el Govern i es va imposar el govern directe des de Madrid. Puigdemont va marxar a Bèlgica. Les eleccions catalanes del desembre [del 2017] podien haver iniciat un procés de reconciliació. Al contrari, però, la lleugera majoria independentista i que un partit pro-espanyol fos la força més votada va provocar un bloqueig més gran. Aquest mes, el jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, va retirar les ordres d'arrest internacionals per a l'expresident i quatre dels seus consellers.
El divendres es van reactivar, sorprenent Puigdemont a Hèlsinki, on visitava el Parlament finlandès. Ara està detingut a Alemanya. Ell esperava la seva restitució després de les eleccions de desembre, però la investidura en absència va ser prohibida per un tribunal. En el seu lloc, es va nomenar a Jordi Sànchez, un altre líder independentista, però el mateix tribunal va dictaminar que Sànchez, que era a la garjola, tampoc no podia deixar la presó per a la seva investidura. Jordi Turull, anteriorment conseller de la Presidència de Puigdemont, va ser nomenat candidat a principis de mes. Divendres va ser arrestat.
El fet que totes aquestes decisions hagin estat preses per jutges, i no per polítics, demostra quina mena de pla té Madrid per a frustrar els separatistes. Mariano Rajoy, president del govern d'Espanya, no ha fet cap pas real per entendre per què una proporció tan important de catalans vol la independència. En lloc d'això, ha adoptat una actitud d'indignació legal, mentre la policia i els tribunals espanyols persegueixen els líders separatistes. Dues vegades la policia ha escorcollat l'avió privat de Pep Guardiola, l’entrenador del Manchester City, aparentment per por que s'utilitzés per entrar Puigdemont d’amagat al país. Madrid té una por existencial al secessionisme, no només al de Catalunya, sinó també al dels bascos. Això no és cap excusa per tractar un moviment pacífic, ni que sigui peculiar, com si fos un perillós exèrcit rebel.
La independència de Catalunya és, probablement, una mala idea, que sens dubte va contra els interessos de l’estat espanyol i potser fins i tot dels de la mateixa Catalunya. En un ambient de més calma i menys exabrupte, és perfectament possible que una majoria [de catalans] s'allunyi de la idea d'independència a canvi de suaus concessions en l'autogovern i el retorn a l'estabilitat. Cercant de demostrar la seva força, el govern de Rajoy sembla més aviat espantat. Pitjor encara, està perdent autoritat moral a mans d’un moviment polític canviant que, sovint, no s’ho mereix. Madrid ha de començar a parlar amb els seus oponents i deixar d'empresonar-los".