L'exportaveu parlamentari del ja pràcticament extint Ciutadans Edmundo Bal, que per aquesta nova legislatura ha deixat el Congrés i tornat a la seva feina com a advocat de l'Estat, ha admès aquest dissabte que el partit taronja "ja és el passat" i que el final ha estat "patètic". Molt dur amb el seu expartit, Bal ha reiterat en una entrevista a elDiario.es que "Ciutadans és un cadàver. Ciutadans no existeix. Ciutadans és el no-res" i que no tornarà a parlar "mai més" de la seva antiga formació. Ara, Edmundo Bal treballa amb el també exdirigent de C's Francisco Igea en fundar un nou partit per ocupar "el centre" del tauler polític d'Espanya: 'Nexo', una formació "ni de dretes ni d'esquerres" pels electors que han quedat "orfes" amb el "suïcidi col·lectiu" que ha fet Ciutadans. 

Una nova formació que, assegura Bal, no té l'Ibex-35 enrere per finançar-los, sinó que en són 38 socis fundadors que han fet "una vessa" per sufragar les despeses entre tots. "Molt petites", ja que de moment només s'han inscrit com a associació al registre del Ministeri de l'Interior. Segons ha explicat l'exdirigent de C's, han parlat amb molts altres membres de la seva antiga formació i ha invitat a unir-se inclús a "antics dirigents del PSOE als que els actuals dirigents insulten". Aquests, diu, l'han respost amb "molta estima". Així i tot, assegura que no ha contactat amb gent del PP, perquè "des d'un primer moment" va dir que no formaria part dels 'populars', "com han fet altres companys"; però assegura que alguns dels seus "bons amics" del PP que estan "molests amb el lideratge de Feijóo" tindrien un lloc a 'Nexo'

Acte fundacional per "tantejar"

Amb la nova formació també volen recuperar aquella tradició més socialdemòcrata d'un primer C's que finalment Albert Rivera va acabar d'enterrar en l'Assemblea de 2017: "Volem tornar als orígens amb una agenda reformista, que es pugui pactar amb uns i amb uns altres", ha dit Bal. De moment, aquesta plataforma que arrenca avui cerca tantejar com seria rebut aquest nou espai polític i després ja els seus dirigents pensarien si fan el pas definitiu de constituir-se en partit, cosa per la qual Bal advoca. La presentació de 'Nexo' es durà a terme en la Fundació Carlos Anvers a les dotze del migdia d'aquest dissabte, en un acte en el qual a més de Bal i Igea, estaran el que fora regidor de l'Ajuntament de Madrid Santiago Saura i l'exdiputat Juan López-Bas, que figuren, respectivament, com a president i secretari de la plataforma.

"Mai cometrem els mateixos errors que C's"

Edmundo Bal assegura que el nou partit que intenta ocupar "el centre" al panorama polític espanyol, com ja han intentat fer els ara irrellevants o extints UPyD i Ciutadans, no "cometrà els mateixos errors" que els seus predecessors. "Mai, això és una cosa nova. És tornar als orígens", ha conclòs. Amb 'Nexo', Bal afirma que volen "transcendir la guerra ideològica entre els dos bàndols", i fer un partit que pugui negociar tant a la dreta com amb l'esquerra, i "evitar els nacionalismes i els populismes". "Ni rojos, ni azules", ha apuntat, com han fet abans tants altres que ara resten oblidats al cementiri de la política espanyola. Ara sí que sí, segur que aquesta sí que és la bona.