L'exdiputat i portaveu parlamentàri de Ciutadans, Edmundo Bal, torna a vestir la toga després d'anys dedicat a la política parlamentària. Bal s'ha reincorporat a l'Advocacia de l'Estat, concretament a la Sala Social del Tribunal Suprem (TS). Malgrat estar fora del Congrés, Bal segueix sent de Ciutadans, segons recull Europa Press. Tot i això, les relacions es van deteriorar quan va decidir pugnar pel lideratge del partit a les primàries del 2022. I van empitjorar per les àmplies crítiques de l'exportaveu parlamentari a la decisió de la formació de no concórrer a la contesa electoral. Aquestes li van valer un expedient disciplinari que encara no s'ha resolt.

Bal no ha trigat a recuperar la seva carrera professional a la justícia, ja que poc després de deixar el Congrés va posar fil a l'aguall per organitzar el seu retorn. Tanmateix, la seva inquietud per la política no ha desaparegut pas, ja que ha emprès un nou projecte polític. 

L'associació Nexo, el nou projecte d'alguns exdiputats de Ciutadans

Edmundo Bal i Francisco Igea, exdiputat dels taronges, entre altres, han posat en marxa una associació batejada amb el nom de Nexo, que té com a objectiu treballar per crear una iniciativa política "reformista i progressista" en entendre que hi ha un espai polític que ha quedat "orfe" per la pèrdua de rellevància de Ciutadans i la seva renúncia a presentar-se als últims comicis generals.

La història de Nexo es remunta a les divergències que Bal i Igea van mantenir amb l'Executiva de Ciutadans arran de la decisió de la formació taronja de no concórrer a les eleccions generals del 23-J. Tots dos van liderar un front crític que va expressar àmpliament el seu malestar amb aquesta postura i que finalment va portar la direcció del partit a obrir-los sengles expedients disciplinaris.

A finals de juny, el portaveu parlamentari i el procurador es van reunir amb un grapat d'afiliats i membres del Consell General de Ciutadans i Bal ja va deixar entreveure la intenció de "plantejar en el futur" un nou projecte polític. Nexo està conformada per 38 promotors i, de moment, està concebuda com una associació i no pas un partit polític. A més, els fundadors s'han posat en contacte amb plataformes amb una vocació similar per crear una mena de Sumar, com el de Yolanda Díaz, en què convergeixin totes elles.

Segons Europa Press, des de l'associació no es nega la possibilitat d'esdevenir partit polític en un futur, no ara mateix. En tot cas seria una decisió interna que hauria de prendre l'entitat tenint en compte diversos criteris, com quan seria el pròxim cicle electoral.  Per exemple, hi ha la possibilitat que es repeteixin les eleccions generals i el 2024 també hi ha eleccions al Parlament Europeu.