Eduard Pujol hi torna. La setmana passada el president del Senat va retirar-li la paraula per haver disparat contra els jutges que es neguen a aplicar la llei d’amnistia, i aquest dimarts hi ha tornat. El portaveu dels juntaires a la cambra alta ha fet algunes preguntes al ministre Félix Bolaños sobre aquesta norma i la no-aplicació per part dels jutges “prevaricadors” espanyols. S’ha referit als magistrats com Pablo Llarena i Manuel Marchena com a “jutges que van per Madrid i pel Suprem amb el tricorni 3.0”. “Tejerazos al marge, les togues més nostàlgiques podran continuar amb el seu alçament o algú els pararà els peus?”, s’ha preguntat Pujol.

Les paraules de Pujol han indignat el màxim responsable de la cartera de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, i ha advertit el senador català que les seves declaracions han estat “inacceptables”: “No tolero la seva falta de respecte”. Dit això, Bolaños ha apuntat que els tribunals tenen potestat de plantejar qüestions prejudicials al TJUE i d'inconstitucionalitat al TC, i ara toca "esperar que es pronunciï el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Constitucional perquè la llei d'amnistia es continuï aplicant". Els pronunciaments del TJUE i el TC, ha afegit el ministre, són mostra que "Espanya és un estat de dret on les resolucions judicials es compleixen". Bolaños ha assegurat que el seu executiu "respecta i compleix totes les lleis que emanen de les Corts, igual que les institucions de l'Estat". Segons el seu criteri, "la llei d'amnistia s'està aplicant i està provocant l'efecte pretès, que era la normalització política i institucional a Catalunya".

Nou xoc amb el president del Senat, Pedro Rollán

La setmana passada, el president del Senat, Pedro Rollán, va decidir retirar-li la paraula a Eduard Pujol. El portaveu de Junts al Senat va lamentar que a l’estat espanyol “no hi ha ningú capaç de dir prou al jutge Llarena”, i el va catalogar de “Tejero 3.0 sense bigoti”. La resposta del president de la cambra alta va ser immediata i fulminant: “No consento que es faci cap referència amb noms i cognoms a cap magistrat, menys en aquests termes, el seu temps ha finalitzat”. I li va retirar l’ús de la paraula. Aquesta vegada, Rollán ha estat més diplomàtic. I, senzillament, ha optat per cridar-li l’atenció. “Això del tricorni és excessiu”, ha manifestat el president popular, que li ha recordat que la setmana anterior ja va haver de prendre mesures.

Junts rebutja un “pacte rebaixat” en immigració

Per altra banda, el portaveu de Junts al Senat ha advertit el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que no acceptaran un “pacte rebaixat” en immigració. Tal com va fer la setmana passada Carles Puigdemont, el senador independentista ha recordat que el seu partit va signar amb els socialistes la delegació “integral” de competències en matèria d’immigració. “No tingui la temptació de retallar les condicions”, ha avisat. Ha asseverat que les dues formacions estan negociant de “forma seriosa”. “El vi i els acords no s’aigualeixen”, ha afegit. També ha aprofitat per recriminar al ministre Fernando Grande-Marlaska que la setmana passada reconegués els seus desitjos de detenir el president de la Generalitat a l’exili.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!