Un treballador del departament d’Educació va penjar al portal al qual accedeixen els centres educatius un document de treball on figurava la polèmica reforma sobre la decisió que la literatura catalana i castellana passessin a ser assignatures optatives en segon de Batxillerat i que ara s’ha tirat enrere. Segons ha informat El Matí de Catalunya Ràdio, fonts del Govern asseguren que es tractava d’un text provisional que s’estava discutint en aquell moment i en cap cas una proposta tancada. En penjar-se en una plataforma on tenen accés moltes persones, es va filtrar a la xarxa abans de poder negociar amb el govern espanyol que la literatura catalana es quedés com estava. El departament d’Educació ha explicat a l’emissora pública catalana que de moment no es plantegen mesures disciplinàries contra el responsable de penjar a la xarxa aquest document.

Ajustar-se a la LOMLOE

Aquesta és l'explicació que ha donat el Departament d’Educació per sortir-se’n del desgavell que ha provocat aquesta decisió de què les assignatures de literatura passessin de ser obligatòries a optatives. Dilluns passat, el Departament d’Educació va comunicar als centres que a partir del curs 2025-2026  s’haurien d'introduir canvis en matèries de batxillerat per ajustar-se a l'aplicació de la llei estatal LOMLOE. Segons va transcendir en aquell moment, a través d'un comunicat de premsa, la proposta d’Educació era que les matèries de modalitat de la via d'humanitats i ciències socials, literatura catalana i literatura castellana de segon de Batxillerat passessin a ser optatives, per la qual cosa no entrarien a la selectivitat. També apostaven per fusionar matèries de la modalitat científica, agrupant en una sola assignatura biologia, geologia i ciències ambientals —fins ara eren dues assignatures separades— i fusionant també física i química a primer de batxillerat, i que el Treball de Recerca passi a comptar com una assignatura més, en comptes del 10% de la nota com fins ara.

Crítiques de Junts i ERC

La decisió va provocar les crítiques unànimes de Junts i ERC, que van fer front comú per aturar la decisió del Ministeri d’Educació i la Conselleria d’Educació, en considerar que era un “menyspreu” a la Literatura Catalana. Per això van presentar una esmena a una moció presentada per Junts al Parlament sobre el sistema educatiu en la qual els republicans instaven la cambra a "rebutjar qualsevol intent de relegar i menysprear la literatura catalana del currículum obligatori de batxillerat" i frenar la modificació del Decret 171/2022 que permet el canvi. En la seva opinió, aquesta mesura suposaria una "imposició per la porta del darrere de l'Estat" per situar l'assignatura com a optativa i per reduir el pes del Treball de Recerca, que consideren una eina fonamental per als alumnes.

Marxa enrere

Aquest dimarts, la Conselleria d’Educació i Formació Professional de la Generalitat va anunciar que les literatures seguiran sent assignatures de modalitat, segons assegurar la consellera del ram, Esther Niubó. “És una línia vermella. Estem en converses amb el ministeri i hi rebem molt bona sintonia", va explicar  Niubó, que defensa que l'objectiu és mantenir "la singularitat de Catalunya" per evitar harmonitzar tots els batxillerats d'arreu de l'Estat tal com marca la LOMLOE. De fet, el departament d'Educació ho estava negociant amb el Ministeri, que d'entrada no s'oposaria a la decisió.

Niubó va defensar que no hi ha hagut cap rectificació perquè el document que s'havia fet públic en els últims dies "era un document de treball" i, per tant, no era el definitiu. Tot i això, des de la conselleria es va emetre un comunicat reconeixent els canvis. Ara, segons la informació que de El Matí de Catalunya Ràdio, aquest document de treball va transcendir a l’opinió pública per culpa d’aquest “error humà” d’un treballador del departament d’Educació, tot i que no hi haurà conseqüències per aquesta filtració.

Pel que fa a les matèries científiques, Niubó va apuntar que "estan treballant per arribar a una proposta consensuada", per tal que tinguin un mínim impacte en el sistema educatiu i preservant les hores de totes les matèries. Els canvis que hi puguin haver, per això, no afectaran els alumnes que estiguin cursant en aquests moments primer i segon de batxillerat. La comunicat educativa, però, alerta que aquesta pèrdua de pes de les matèries científiques tindria unes conseqüències per l'alumnat, que arribaria menys preparat als cursos superiors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!