La consellera d’Educació, Anna Simó, ha assegurat aquest dissabte que l'educació primària a Catalunya serà "lliure de mòbils" a inicis del curs 2024-2025. En una entrevista en 'RAC1', Simó ha apuntat que la Conselleria ja compta amb les conclusions del debat sobre l'ús del mòbil del Consell Escolar de Catalunya i que està treballant per a donar "indicacions en un termini d'unes setmanes". Segons la consellera, l'objectiu és crear un marc general que reguli l'ús dels mòbils en els centres educatius i altres qüestions com la protecció de dades, i que una vegada els centres tinguin aquestes indicacions, cadascun "haurà de començar a adaptar-lo fent el debat que s'hagi de fer". Quant a la secundària, és una altra història: cada institut decidirà.
🟡 Simó demana confiança en els docents i el sistema: "Els canvis en educació no són immediats"
Simó ha defensat la decisió del Departament de deixar en mans dels instituts si prohibeixen o no els mòbils als alumnes. “Potser és el més senzill i el més fàcil de comunicar, però crec que estem obligats com a departament a poder fer un debat”, ha dit en ser preguntada sobre si no seria més fàcil que Educació prengués una decisió i marquès el criteri de forma obligatòria per a tots els centres. Simó ha reivindicat el debat que ha fet el Consell Escolar, del qual ha sortit un document que aposta per la prohibició a primària i per la restricció a secundària. La consellera ha reivindicat el respecte a l’autonomia de centre i la decisió del departament de buscar la “corresponsabilitat” de la comunitat educativa.
Simó ha celebrat el debat “altament ric” que ha fet el Consell Escolar, i ha opinat que així és com ho haurien de fer els centres, amb el conjunt de la seva pròpia comunitat educativa. Educació enviarà un marc general als centres les setmanes vinents, durant el mes de gener, amb indicacions i recomanacions, oferint també l’acompanyament del Departament. Caldrà que tots els centres tinguin llesta la regulació de l’ús del mòbil a l’inici del pròxim curs escolar, tot i que la consellera ha subratllat que entre el 50 i el 60% dels centres ja ho han fet.
"Molta consciència" del que significa donar un mòbil a un nen
En preguntar-li pel cas del grup de WhatsApp a Sant Cugat on s’hauria distribuït pornografia infantil, la consellera ha remarcat que les famílies també han de prendre “molta consciència” del que significa donar un telèfon a un nen, i ha celebrat la rapidesa amb què han actuat els centres quan han tingut coneixement. Pel que fa a la carta que la consellera va enviar als centres després dels amargs resultats de l’informe PISA, Simó ha apuntat que la responsabilitat de la situació educativa “és sempre de l’entrenador”, i no dels docents. “El Departament el que hem de fer són bones polítiques educatives i crear les condicions d’educabilitat adequades per als infants”, ha insistit.
Un fons d'acollida "retallat"
Sobre la cimera que tindrà lloc dimarts a la tarda amb els grups parlamentaris, ha indicat que n’han de sortir mesures concretes, aprofitant la feina que ja es va fer amb motiu del ple monogràfic d’educació que es va celebrar al Parlament fa unes setmanes. Simó ha explicat que el 28 de desembre es reunirà amb la ministra d’Educació espanyola, Pilar Alegría. Entre altres qüestions li traslladarà la necessitat de tenir un fons d’acollida i integració que fa anys existia i que, afirma, es va retallar.