El Departament d'Educació ha donat a conèixer aquest dimarts la seva proposta de composició del comitè d'experts que l'executiu i els grups parlamentaris van acordar a la cimera del 19 de desembre perquè treballin per plantejar mesures a curt, mitjà i llarg termini que reverteixin els retrocessos detectats per informes com el de Pisa. La conselleria portarà al Consell Executiu una proposta d'un grup de 18 noms perquè impulsin aquestes accions que contribueixin a millores educatives i defensa que aquest òrgan sigui coordinat i liderat per l'actual president del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Vinyes. Entre els 18 integrants, hi haurà un docent d'educació primària, secundària i de formació professional, respectivament; tres representants de direccions de centres educatius públics i dos dels concertats; tres persones d'entitats pedagògiques; quatre docents amb formació inicial i amb trajectòria destacada; una representant de les famílies i una representant del món local.
Després de la reunió entre el Govern i els partits amb representació parlamentària, es va pactar que els membres fossin de diferents perfils consensuats amb presència de docents i que es blindés la diversitat entre els diferents nivells educatius, la diversitat territorial, les complexitats de centre o l'educació pública i concertada. Tot i que inicialment es va dir que el formarien unes 15 persones, la proposta del Departament liderat per Anna Simó contempla fins a 18. En una nota de premsa, Educació informa que els membres del comitè començaran a "deliberar" a l'inici del segon trimestre escolar i que serà a principis del mes de febrer quan "es farà un retorn als grups parlamentaris amb el detall de les primeres conclusions per tal que els grups puguin incidir". La següent pantalla serà acabar el treball, elevar-lo als grups parlamentaris i al Consell Escolar de Catalunya, amb l'objectiu que "altres membres de la comunitat educativa puguin acabar d'enriquir" el debat. Concretament, s'espera que l'informe detalli mesures prioritàries per aplicar al següent curs 2024-2025 i també iniciatives de futur de més profunditat.
Jesús Vinyes, proposat com a coordinador tècnic
Per a coordinar el comitè de 18 experts, el Departament d'Educació ha posat al damunt de la taula el nom de Jesús Vinyes Cirera, que actualment presideix el Consell Escolar de Catalunya. Està especialitzat en psicopedagogia i, dins del sector educatiu, ha estat docent, inspector d'Educació i subdirector general de la Inspecció. De fet, ha estat el primer president de l'associació d'inspectors d'Educació de Catalunya; a més de director dels Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental i professor a la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.
Pel que fa als docents, la representant d'educació primària serà Mercè Mas (mestra a l'escola la Roureda de Sant Esteve Sesrovires); el d'educació secundària serà Víctor Saura i, el de Formació Professional, Francesc Roca (jubilat des del setembre de 2023, va ser professor a l'Institut Comte de Rius de Tarragona). En relació amb els membres de direccions de centres, hi haurà tres representants de les escoles públiques que nomenarà la Junta central de direccions de centres públics en una reunió el proper 9 de gener. Per part dels centres concertats, s'hi sumen Montserrat Jiménez (directora pedagògica del Vedruna de Palafrugell) i Joan Vila (director de l'Escola Pia Balmes). També hi haurà membres d'entitats pedagògiques: són Raül Manzano (treballa al Centre de Recursos Pedagògics del Segrià en formació del professorat i innovació educativa), Marta Pujadó (professora i coordinadora pedagògica de l'institut Vapor del Fil) i Albert Bayot (director i professor de l'institut Sarrià de Ter).
Encara en l'àmbit de docents de formació inicial i els qui compten amb una trajectòria destacada, s'hi poden trobar quatre membres més per al comitè: Coral Regí, Digna Couso, Carme Ortoll i Elvira Borrell. Finalment, la representant de les famílies serà Mireia de Mingo (tècnica de sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya) i, per part del món local, hi assistirà Sílvia Lombarte (gerent de la societat municipal Bressolgramenet SA i directora de l'Àrea d'Escoles Bressol de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet).