Tots els membres del Govern s'han compromès, i així ho han signat, amb la celebració del referèndum i l'aplicació dels seus resultats. Ha estat en un acte solemne al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, amb el Govern en primera fila, custodiat pels seus alts càrrecs.
Vint minuts, tot just, ha durat l'acte. El temps necessari per refermar el compromís de tots i cadascun dels membres de l'Executiu, que s'han fet "responsables" d'aquesta tasca. Primer s'ha llegit el document Compromís del Govern de Catalunya amb el Referèndum, i tot seguit els consellers han estat cridats un rere l'altre a rubricar-lo. La cita s'ha tancat amb breus parlaments del president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. En finalitzar, tots els alts càrrecs presents han passat a la sala del Consell Executiu a estampar la seva signatura.
Moltes mans i plurals
El president ha volgut destacar que, igual com ha passat amb el procés, “aquesta preparació, convocatòria i celebració” del referèndum no és obra de “dues mans o quatre, sinó que són moltes les mans que l’organitzen, convoquen i celebren”.
“El Govern és el vehicle a través del qual el poble de Catalunya i el seu Parlament ens convoca a urnes per decidir el seu futur, exactament igual com fan totes nacions democràtiques quan els arriba aquesta hora”, ha afegit, tot destacant que aquesta majoria uneix gent diferent i que així ha de continuar sent tal com passa a totes les “democràcies avançades i sanes”.
▶️ President @krls: "avui #Govern referma la determinació a preparar i celebrar el referendum volgut per la gran majoria societat catalana" pic.twitter.com/YrR6lx9kqm
— Govern. Generalitat (@govern) 21 de abril de 2017
Compromesos i conjurats
El vicepresident ha subratllat que tots els membres del Govern estan “compromesos i conjurats” en l’objectiu del referèndum. “El compromís amb la democràcia, amb les urnes, amb el referèndum, és un compromís de cadascun de nosaltres i compartit per tots nosaltres. Tots ens hi hem de conjurar, també en sentit etimològic que és jurar conjuntament els uns als altres que farem allò que correspon”, ha proclamat.
Junqueras, que ha assegurat que es tracta d’un mandat legítim i legal i també d’un compromís del món municipal i de la societat, ha acabat el seu parlament parafrasejant el president Francesc Macià per assegurar que: “cadascú de nosaltres està al seu lloc i tenim la llibertat, el progrés i la justícia al cor de tots nosaltres”.
▶️ #Vicepresident @Junqueras “L’organització del #referèndum és un mandat democràtic de la ciutadania i estem compromesos a exercir-lo” pic.twitter.com/UCwcFWRhzO
— Govern. Generalitat (@govern) 21 de abril de 2017
Responsable del referèndum
El Govern ha volgut eliminar amb aquest acte els grinyols de divisió interna que s'havien escoltat les darreres setmanes al voltant de l'estratègia per a la convocatòria del referèndum. La convocatòria ha començat a tres quarts de deu del matí. La directora de l'Institut de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, s'ha encarregat de llegir el manifest.
“Tots i cadascun dels membres d’aquest govern ens fem responsables d’aquesta tasca, ens comprometem a dur-la a terme i a aplicar-ne els resultats. Ho fem perquè l’únic compromís que tenim, el més important, és la confiança que la ciutadania de Catalunya ha dipositat en nosaltres”, s’assegura en el text, des d’on es proclama: “avui ens comprometem a organitzar, convocar i celebrar un referèndum per donar resposta al mandat que hem rebut de la ciutadania”.
El document recorda que "la història de la nació catalana ha estat marcada per la lluita per la llibertat" i es denuncia que aquest anhel majoritari "ha topat reiteradament amb la imposició d'un marc legal que massa vegades no ha escoltat ni respectat la voluntat popular dels catalans". "Quan això ha passat, la diferència no s'ha resolt gairebé mai a través del diàleg, la negociació i el pacte sinó imposant la força de l'Estat i menyspreant les llibertats de Catalunya", es denuncia.
A partir d'aquí, el document evoca des de la Guerra de Successió, amb el Decret de Nova Planta, fins a la Guerra Civil i la posterior dictadura, així com les represàlies contra les autoritats catalanes que han portat tots els presidents de la Generalitat del segle XX a patir exili o presó. "Amb l'assassinat de Lluís Companys com a paradigma de fins on està disposat a arribar el poder estatal per aturar la nostra voluntat", destaca.
El document assenyala com a exemple més recent d’aquesta “manca de respecte democràtic” de l’Estat la “mutilació” de l’Estatut per part del Constitucional i la condemna contra Artur Mas i els membres del seu Govern.
Cruïlla històrica
“En aquests moments ens tornem a trobar en una cruïlla històrica”, s’assenyala abans d'entrar a detallar la reivindicació del referèndum davant la qual, es denuncia, només s'ha rebut una resposta judicial per part de l'Estat.
El text recorda que és la voluntat dels catalans la que ha impulsat la defensa de l'autogovern i la pròpia identitat, la qual cosa s'ha traduït els darrers anys en una demanda "clara, rotunda i majoritària" de l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya, repetidament reivindicat pel Parlament des del 1989.
"El Govern que avui aquí es reuneix és la conseqüència, no pas la causa, d'aquesta voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya. Per tant, és sobre aquesta legitimitat, i no pas sobre cap altra, que troba el seu sosteniment", rebla.