El Govern ha aprovat enviar al Parlament el llibre sisè –i darrer- del Codi Civil català que, un cop ratificat, farà que el Codi Civil espanyol es converteixi en una norma d’aplicació subsidiària a Catalunya, segons ha explicat el conseller de Justícia, Carles Mundó. L’executiu ha aprovat aquest projecte el mateix dia que ha decidit personar-se davant del TC per defensar la conselleria d’Afers Exteriors arran el conflicte positiu de competències presentat pel Govern.
“El Codi Civil és una norma fonamental de l’ordenament jurídic. És una veritable estructura d’Estat i amb la seva aprovació la legislació espanyola en matèria civil esdevé subsidiària”, ha assegurat el conseller de Justícia.
El llibre sisè del Codi Civil s’afegeix als altres cinc llibres que ja ha aprovat el Parlament i que conformen el corpus legal vigent en dret civil. Aquest llibre regula obligacions i contractes, alguns que ja existeixen i n’inclou de nous. El conseller ha volgut subratllar que regula totes les compravendes, des d’una barra de pa fins a un habitatge.
La tramitació d’aquest projecte havia decaigut en finalitzar la legislatura anterior i s’emmarca en les feines desenvolupades per una comissió d’experts juristes i catedràtics.
Exteriors segueix actiu
Pel que fa a la decisió del Govern de personar-se en el conflicte positiu de competències que afecta Exteriors, la consellera de Presidència, Neus Munté, ha reiterat que aquest departament s’ajusta plenament a l’Estatut i a la llei d’acció exterior.En qualsevol cas, ha insistit en la voluntat de l'executiu de seguir fent acció exterior, que forma part del pla de Govern aprovat al Parlament. De fet, la reunió del gabinet d'avui ha servit per augmentar el nombre de places eventuals de què disposarà aquest departament.
El consell executiu ha decidit avui augmentar fins a 144 el nombre de places destinades a personal eventual, que un acord de l'any 2011 havia situat en un màxim de 130 llocs de treball. Així mateix, el Govern ha adaptat el repartiment d'aquests eventuals a la nova distribució departamental.
Es fixa un màxim de vuit places d'eventuals per cada departament, tret de Presidència, que pot arribar fins a un màxim de 41, i dels departaments d’on sigui titular el vicepresident, que podran arribar fins a un màxim de 12.
Una altra de les excepcions és el departament d’Exteriors, que tindrà el límit en 11 eventuals.
A més, en aquest topall no computen ni les oficines de la Generalitat a l’exterior, ni les delegacions territorials, ni les oficines dels expresidents.