El Parlament, amb suport de tots els partits i l'única abstenció del PP català, ha aprovat aquest dijous una proposta del PSC-Units per instar el Govern a retirar, en un termini de mig any, un monument franquista a Montserrat, ubicat en una cripta-mausoleu on hi ha enterrats 319 combatents carlistes catalans del Terç de Requetés de la Mare de Déu de Montserrat.

La proposta de resolució va ser registrada pel PSC-Units al juliol, després que aquest grup denunciés l'existència de l'esmentada cripta funerària ubicada a la muntanya de Montserrat i construïda el 1958, en la qual estan enterrats 319 combatents del Tercio de Requetés de la Mare de Déu de Montserrat, unitat militar franquista que es va formar en Navarra per catalans, la majoria carlistes.

Segons el text de la proposta, en aquesta cripta-mausoleu, al costat d'una bandera d'aquesta unitat, es poden llegir en el seu exterior "cites bíbliques utilitzades per commemorar als combatents carlistes i exaltar la seva participació en la Guerra Civil", mentre que a l'interior hi ha "inscripcions d'exaltació i imatges i parafernàlia relacionada amb el carlisme i franquisme durant la Guerra Civil".

En el mateix espai, prossegueix el text, hi ha una escultura de bronze sobre un petit túmul de pedra, representant a un requetè (un integrant d'aquesta unitat) malferit amb la mirada dirigida al monestir de Montserrat, al peu del qual hi ha una placa amb la inscripció "Recorda el seu exemple i sacrifici. Terç de Requetés Mare de Déu de Montserrat. 1936-1939".

La proposta de resolució ha estat finalment aprovada avui a la Comissió de Justícia del Parlament amb 20 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i comuns) i l'única abstenció del PP català.

Termini de sis mesos

En ella, el Parlament insta la Generalitat a fer les gestions necessàries per retirar el monument, dins el termini de sis mesos des de la publicació de la resolució, així com també adequar la cripta a la legislació en matèria de memòria històrica.

També s'emplaça al Govern a conservar i museïtzar tant el monument com altres elements que poguessin resultar retirats d'aquest entorn per l'adequació d'aquest a la legislació en matèria de memòria històrica, si els informes tècnics corresponents avalen l'interès històric o artístic dels esmentats elements.