Qui no corre, vola. I així ho han fet els partits independentistes del Parlament per blindar l'escó de Pau Juvillà fins que la sentència sigui ferma, després que fos condemnat ​dimarts pel TSJC a sis mesos d’inhabilitació a càrrec públic per haver mantingut uns llaços grocs en el despatx que el grup de la CUP té a La Paeria de Lleida, durant les eleccions del 2019, i que no va treure tot i els requeriments de la Junta Electoral Central (JEC) al·legant que  s'emparava en el dret a la llibertat d’expressió.  

Ha estat durant el ple d'aquest matí quan s'ha aprovat el dictamen per mantenir el seu escó, un dictamen que es va aprovar el dijous a la Comissió de l'Estat dels Diputats. Estava previst que l'aprovació en ple fos el proper 23 de desembre, durant la sessió d'aprovació dels pressupostos, però els partits independentistes no han volgut perdre temps i el dictament s'ha aprovat amb 113 vots favorables del PSC, ERC, Junts, la CUP i comuns, i 16 en contra de Vox, Cs i el PP.

 

Primer ha estat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant qui ha demanat la paraula per sol·licitar alterar l'ordre del dia i incloure aquest punt en la sessió. Seguidament ho han fet la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i el diputat de Junts Josep Rius. La inclusió d'un punt en l'ordre del dia es pot fer sempre que ho demanin més de dos grups, ha recordat la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, per la qual cosa ha cridat a votació.

Han estat pocs minuts doncs en què l'independentisme ha gestionat aquesta votació, malgrat algunes queixes a la sala. La diputada de Cs Anna Grau ha demanat la paraula per carregar contra aquesta operació, i ha acusat al Parlament d'exercir una "desobediència sistemàtica del marc legal", a la qual cosa Borràs ha contestat que s'està seguint al peu de la lletra el reglament. 

Dues interpretacions del Suprem

La condemna de Juvillà  es discuteix ara en dos escenaris: la via penal i  la via administrativa, amb la Junta Electoral Central (JEC). La condemna no és  ferma i per això el reglament de la Cambra catalana no preveu encara la retirada de l’escó. La defensa del diputat ha anunciat que presentarà recurs de cassació al Tribunal Suprem. Tanmateix, tal com va passar amb el president Quim Torra, Ciutadans i Vox ja han anunciat que demanaran a la Junta Electoral Central  (JEC) que insti de manera immediata el Parlament perquè retiri l’acta al diputat anticapitalista al·legant la “il·legibilitat sobrevinguda” que, consideren, recull la Loreg i que el Suprem, en el cas de Torra ( STS 572/2021), va avalar.

La CUP, però, interpreta  de forma diferent aquesta mateixa sentència del Suprem, la qual assenyala que el Parlament no havia fet ús de les seves competències per retirar o no l’escó a Torra. Amb tot, la sentència de l’alt tribunal espanyol no és prou taxativa i valida tant l’acció del Parlament com la de la JEC. El partit anticapitalista  ja va introduir un registre a la Mesa del Parlament  en què demana que s’obri el procediment que correspongui arran de la sentència del TSJC que afecta el diputat Juvillà, petició que la Mesa ja va traslladar a la comissió de l’Estatut del Diputat, i ara aprovat al ple, cosa que blinda el seu escó.

Sigui com sigui Juvillà i la CUP defensen que els mecanismes que estan destinant a aquesta protecció han de servir per altres casos en què diputats es trobin en aquesta situació. És per això que ahir els tres partits independentistes van comparèixer fe forma conjunta per mostrar una resposta unitària per defensar les persones represaliades. En la seva intervenció Juvillà va dir que no serà l'últim diputat independentista inhabilitat, i va llegir un comunicat conjunt de la Mesa: “Davant de la repressió estarem unides i fermes per denunciar l’abús de poder contra els diputats i el Parlament.” 

 

A la imatge destacada, resultat de la votació al Parlament / Pau Juvillà