Els negociadors de JxCat havien rebut aquest dimarts a mitja tarda una proposta del president del Parlament, Roger Torrent, per intentar acordar una sortida pactada a l'exigència del jutge Pablo Llarena de suspendre temporalment els diputats presos i exiliats. Aquest és un dels darrers punts en què els republicans i el grup de Carles Puigdemont coincideixen en el relat dels fets que s'han produït les darreres hores i que ha enfrontat els socis de Govern. A partir d'aquí, tot són divergències i retrets. L'objectiu era donar resposta al requeriment del jutge i el resultat ha estat la primera crisi que ha enfrontat els socis del Govern constituït fa dos mesos. Al vespre, el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han intentat tancar ferides en una conversa per reconduir la situació i evitar que la crisi vagi a més i contagiï l'executiu.
Primera proposta
La proposta de Torrent que dimarts es va fer arribar a JxCat estava escrita a mà en lletra majúscula i bolígraf blau. Va córrer pels whatsapp dels diputats en una fotografia on es podia llegir: "Atès l'informe dels serveis jurídics sobre la interlocutòria del Tribunal Suprem del dia 9 de juliol del 2018, la mesa del Parlament, Acorda: Que els diputats afectats per la mesura prevista a l'article 384.bis de Lecrim siguin substituïts per un altre membre del seu grup parlamentari durant el ple dels dies 17, 18 i 19 de juliol".
El grup de Puigdemont va respondre que aquesta proposta no els semblava malament, atès que Carles Puigdemont, en no estar empresonat no es veu afectat per aquest article de la llei d'Enjudiciament Criminal que esgrimeix el jutge per demanar la suspensió. Això no obstant, van reclamar que quedés especificat que Puigdemont quedava fora de la suspensió. A canvi, es comprometien que el portaveu que tingués el vot delegat del diputat a l'exili deixaria clar en començar la sessió que el vot de Puigdemont no s'utilitzaria en el ple.
El Govern a les converses
Això passava a mitja tarda de dimarts i a partir d'aquest moment les versions d'ERC i JxCat sobre les raons per les quals aquest dimecres s'ha escenificat el xoc més contundent viscut fins ara entre els dos grups des que hi ha Govern són absolutament divergents. En les negociacions no només hi havien participat els negociadors dels grups i els membres de la Mesa -i fins i tot les defenses dels presos-, sinó també el vicepresident Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Fonts del Govern asseguren que aquesta intervenció des de la plaça Sant Jaume es va intensificar dimarts al vespre quan van començar a arribar missatges des del Parlament advertint que no hi hauria acord.
A partir d'aquí és on les discrepància entre JxCat i ERC adquireix màxima tensió. El grup de Puigdemont assegura que Aragonès i Artadi van tancar un acord que es fonamentava en què s'acceptava la suspensió temporal, només per aquests dos dies de ple, i que Puigdemont no es veia afectat per aquesta mesura que, en el seu cas, es traslladaria a la comissió de l'Estatut dels Diputats. Aquest acord s'hauria tancat a darrera hora de dimarts, sempre segons la versió de JxCat, que els republicans desmenteixen categòricament.
No obstant, a les 8,30 del matí d'aquest dimecres, una reunió dels membres independentistes de la Mesa amb Artadi i el responsable del Grup Republicà, Sergi Sabrià, a més del cap de gabinet de Torrent, Oriol Sagrera, hauria fet evident un primer tast de les diferències que havien d'esclatar durant de la jornada. Les discrepàncies s'han reiterat en la reunió de la Mesa fins al punt que s'ha optat per fer un recés i intentar consensuar un via d'acord.
Durant el recés els membres de JxCat han celebrat una trobada a la sala de reunions del grup. També hi era el president Torra. Ha estat una reunió intensa, segons alguns dels assistents, que asseguren que s'han aixecat veus advertint que no acceptaran en cap moment renunciar a l'escó de Puigdemont.
Darrera proposta
Quan ha acabat el recés i els membres de la Mesa han tornat a la reunió han trobat als seus llocs un full amb la darrera proposta del president de la Cambra, on s'assenyalava: "Atès l’informe dels serveis jurídics sobre la interlocutòria del Tribunal Suprem dels dia 9 de juliol de 2018, la mesa del Parlament, Acorda: Que els diputats afectats per la mesura prevista a l’article 384.bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal siguin substituïts per un altre membre del seu grup parlamentari".
JxCat retreu que la proposta no diferencia entre presos i exiliats, tal com reclamaven i com es desprenia de l'anterior proposta del mateix Torrent, i que tampoc especifica que la suspensió temporal seria pels dos dies que quedaven del ple. A partir d'aquí els missatges s'han començat a creuar entre els assistents a la reunió de la Mesa i els negociadors que esperaven fora. Finalment, Artadi ha enviat un missatge reclamant als seus dos representants que votessin no. Aquest ha estat el vot del vicepresident primer, Josep Costa. Però el secretari primer, Eusebi Camdepadrós, que no hauria vist el missatge que el mateix Costa s'ha encarregat d'ensenyar-li durant la reunió, ha argumentat que volia votar a favor de la suspensió temporal dels presos -atès que ells mateixos han demanat evitar conflictes amb el jutge-, però no la suspensió de Puigdemont. Tant Torrent com el secretari general del Parlament, Xavier Muro, han deixat clar que la proposta era tancada i es votava en bloc, per la qual cosa Campdepadrós ha anunciat que s'abstenia. I el vot de JxCat ha quedat dividit.
La proposta ha rebut finalment els vots a favor d'ERC i PSC. Això ha provocat les acusacions de JxCat en el sentit que Torrent l'havia pactat amb els socialistes. Republicans i PSC han negat en rodó aquest extrem. Ha votat en contra de la proposta Ciutadans i el vicepresident primer Costa, mentre que Campdepadrós s'ha abstingut. Atès que s'havia produït un empat, s'havia de fer una nova votació que s'ha solucionat preguntant si algun dels presents canviava el sentit del vot. No ha estat així i, per tant, no ha prosperat la proposta. A les 12 del migdia s'ha suspès definitivament el ple que havia d'haver començat a les deu del matí.
Creuament de retrets
A partir d'aquí les anades i vingudes dels responsables del grup i del Govern pels passadissos de la Cambra no han parat. Inclòs Torra i Aragonès. Tots dos s'han reunit al migdia al despatx del president de la Generalitat al Parlament. Però no ha servit de massa. La tensió ha seguit creixent. Fins al punt que una nova reunió dels diputats de JxCat ha conclòs que calia replicar ERC de manera pública i així ho han fet els diputats Albert Batet, Eduard Pujol i Gemma Geis en una intervenció duríssima a la sala de premsa, on han acusat ERC de prioritzar l'acord amb els socialistes i a Torrent d'incomplir l'acord.
Quan el responsable del Grup Republicà, Sergi Sabrià, ha sentit la intervenció de JxCat ha replicat, profundament irritat i titllant de gravíssima la intervenció dels socis de Govern. Sabrià ha conclòs que s'havia trencat la confiança entre JxCat i ERC.
La picabaralla encara ha continuat fora del faristol i des de JxCat s'ha acusat els republicans de "voler suspendre obsessivament el diputat Puigdemont".
Segona reunió Torra-Aragonès
A primera hora de la tarda el president Torra ha abandonat el Parlament intentant treure ferro a la contundència del xoc que acabaven d'escenificar els dos grups. Ha rebutjat explícitament la idea que això obrís una crisi de Govern. No obstant, les espases quedaven en alt i tot el Parlament n'era testimoni.
La conversa que han mantingut a la tarda el president i el vicepresident han coincidit a constatar la dificultat del moment i la necessitat d'emplaçar els respectius grups a rebaixar una tensió que, segons insisteixen a subratllar fonts del Govern, se circumscriu als grups i no s'ha traslladat a l'Executiu. Amb tot, l'enfrontament entre les forces independentistes s'ha fet evident avui amb una contundència difícil de desmentir.