Després de dues llargues setmanes picant pedra, Ada Colau ha aconseguit seduir definitivament el PSC. Aquell PSC que va expulsar del govern municipal fa un any i mig arran del 155, trencant també les relacions i la confiança amb Jaume Collboni. Un Collboni que aquest dijous a la tarda ha confirmat que gira full, que enterra el rancor.
Aquest matí, Colau ha exposat en una roda de premsa la pregunta que ha traslladat a les seves bases: govern amb el PSC amb ella d'alcaldessa o govern amb ERC amb Ernest Maragall d'alcalde. Però no només això, ha anunciat públicament que ella i la direcció del partit aposten clarament per la primera opció, la d'una aliança amb els socialistes. "Valorem la claredat de Colau i el seu compromís de vincular la seva investidura a un govern de coalició" amb el PSC, ha afirmat Collboni, que ha defensat les bondats "d'un govern bipartit entre Barcelona en Comú i el PSC, un tàndem on el rellevant no és qui ocupa l'alcaldia, perquè és evident que un grup té més regidors que un altre".
El cap de files del PSC a Barcelona ha subratllat que els seus tres compromisos en campanya han estat "garantir que hi hauria un alcalde socialista o progressista, que hi hauria un govern al servei de la ciutat i que la institució no se subordinaria al procés". Aquestes han estat, ha dit, les condicions dels socialistes durant les negociacions amb els comuns. Unes converses que, segons les seves pròpies paraules "no han estat fàcils ni senzilles". Collboni ha destacat que "el mandat popular ha estat complex de gestionar" i que "obliga a una nova cultura de les coalicions que ha vingut per quedar-se".
Valls i la "neutralitat institucional"
Preguntat pel paper aritmèticament indispensable de Manuel Valls, hi ha passat de puntetes, però ha exigit que "es deixi d'estigmatitzar" les forces polítiques amb qui no es comparteix ideologia. "Són legítims i respectables", ha sentenciat. En aquest sentit ha criticat "les paraules totalitàries" del president Quim Torra per haver defensat que caldrà una resposta de país si finalment Colau és alcaldessa amb els vots de l'exprimer ministre francès.
La ruptura de fa un any i mig entre Colau i Collboni, els comuns i el PSC, la va originar el procés. Collboni ha volgut ser clar en aquest aspecte, avançant que "defensarem la neutralitat instituicional i el respecte a les lleis i a les sentències". Un advertiment a la seva futura companya de govern que al matí ha obert la porta a tornar a penjar el llaç groc a la façana de l'Ajuntament.
Sobre la possibilitat que l'acord entre els comuns i el PSC pugui tenir conseqüències pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez, Collboni ha afirmat amb rotunditat que per a ells "Barcelona no serà moneda de canvi". Una afirmació que té a veure amb la possibilitat que ERC doni suport a Sánchez si els socialistes no barren el pas a l'alcaldia a Ernest Maragall.