El Tribunal Constitucional ha rebutjat l'últim intent de l'expresident de la Generalitat Quim Torra perquè suspengués cautelarment la seva condemna d'inhabilitació per desatendre l'ordre de retirar unes pancartes de suport als presos del "procés" d'edificis públics a la campanya electoral del 28-A.

Fonts jurídiques han informat Efe que el tribunal de garanties ha desestimat el recurs de súplica que va interposar Torra contra la interlocutòria en el qual el TC ja rebutjava suspendre aquesta condemna d'un any i mig d'inhabilitació que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i va ratificar el Suprem.

Torra considera que ambdues sentències vulneren una sèrie de drets fonamentals i ha demanat en tres ocasions al Tribunal Constitucional que suspengui cautelarment la seva execució fins i tot que resolgui el seu recurs d'empara.

 

 



Però com va passar amb els dos anteriors recursos, aquesta vegada el TC també ha rebutjat la seva petició i ha acordat mantenir la inhabilitació, una decisió que es produeix a gairebé dues setmanes de la pròxima cita electoral a Catalunya, el proper 14 de febrer.

El tribunal ha adoptat aquesta postura sense entrar a valorar el fons de l'assumpte, una cosa que farà quan dicti sentència. De fet, la raó per la qual ha tornat a desestimar el seu recurs, expliquen les fonts, és que si s'hagués acordat la suspensió s'estaria anticipant l'objecte final del recurs.

Amb aquesta decisió, el tribunal de garanties tira per terra l'última oportunitat de Torra per recuperar la presidència ja que per quan es falli el fons del recurs ja hi haurà una altra legislatura i un altre president de la Generalitat.

Vot particular

Ara bé, la decisió no ha estat unànime. Un dels magistrats, el progressista Juan Antonio Xiol, no ha estat d'acord amb la majoria i emetrà un vot particular discrepant, precisen les fonts.

En coherència amb l'actitud que ja va mantenir anteriorment, aquest magistrat considera que s'hauria d'haver accedit a la petició de Torra perquè la pena d'inhabilitació no supera els cinc anys i perquè rebutjar la suspensió, com s'ha fet, pot deixar sense efecte la futura sentència en el cas que el TC li concedeixi l'empara.