El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha anul·lat aquest divendres al matí la decisió del president del Tribunal General de la Unió que prohibia a Carles Puigdemont i Toni Comín entrar al Parlament Europeu en la sessió constitutiva del 2 de juliol passat a Estrasburg, i per tant, ocupar el seus respectius escons a l'Eurocambra.
L'endemà que l'alt tribunal europeu reconegués la immunitat d’Oriol Junqueras, el TJUE dictamina ara que el cas ha de tornar al Tribunal General —el tribunal de primera instància europeu— i ser revisat en un nou examen. La doctrina dictada sobre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, deixa clar que Puigdemont i Comín haurien d’haver estat reconeguts com a eurodiputats i disposar d’immunitat des del 13 de juny.
A través d'una interlocutòria, la vicepresidenta del TJUE considera que una vegada Puigdemont i Comín van ser elegits eurodiputats a les eleccions del 26-M, podrien haver assistit directament a la sessió inaugural del Parlament Europeu. A més, el tribunal europeu adverteix que la composició de l'hemicicle parlamentari "ha de reflectir fidelment i íntegrament la voluntat dels ciutadans de la UE".
En resposta al recurs presentat per Puigdemont i Comín, el TJUE ha resolt que el Tribunal General es va "equivocar", "no va examinar el requisit de la urgència ni va ponderar els interessos en presència".
També li recrimina que no consultés prèviament el Parlament Europeu.
Tant Puigdemont com Comín van ser escollits eurodiputats a la coalició Lliures per Europa. El fet que no acatessin la Constitució Espanyola va donar ales a la Junta Electoral Central, que va considerar que no han adquirit la condició de membres del Parlament Europeu.
La pilota torna al Tribunal General
El passat mes de juliol, el Tribunal General de la Unió va desestimar el recurs en el qual l'equip de defensa de Puigdemont i Comín reclamava que el president d'aquest tribunal, Marc Jaeger, dictés unes mesures cautelars ordenant que el Parlament garantís que poguessin ocupar els seus escons a partir de la sessió constitutiva de l'endemà, dimarts.
El Tribunal General argumentava aleshores la seva negativa subratllant que les credencials dels diputats "són proclamades pels Estats membres de la UE" i que "el Parlament no pot qüestionar la validesa de la declaració realitzada per les autoritats de cada país".
Ara, el TJUE, una instància superior al Tribunal General, creu que aquest no tenia els elements necessaris per prendre una decisió i li reclama que torni a examinar el cas.