El Tribunal de Justícia de la UE ha sentenciat que Oriol Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe al Parlament Europeu el 13 de juny, quan la Junta Electoral va proclamar oficials els resultats electorals, i hauria hagut de sortir de la presó per anar a Brussel·les a prendre possessió del càrrec.

En una vista on s'han llegit diverses sentències, des de Luxemburg, el tribunal també ha dit que si el Tribunal Suprem creia que s'havia de mantenir a la presó ho havia de dir al Parlament Europeu i demanar la suspensió de la seva immunitat.

La sentència és clara per avaluar els fets en el moment que van passar i dona un toc d'atenció al Tribunal Suprem, que havia d'haver demanat la retirada de la immunitat el mes de maig. Però el tribunal no aclareix si la decisió es pot aplicar ara, o sigui, si ara Junqueras hauria de poder sortir en llibertat per desenvolupar les seves funcions d'eurodiputat de la cambra europea. 

La decisió del tribunal europeu resol el dubte del Tribunal Suprem sobre en quin moment es considera que els candidats són diputats, i en aquest sentit Manuel Marchena es va dirigir al Tribunal Europeu per resoldre una jurisprudència que en aquell moment no aclaria si les immunitats que preveu l'article 9, paràgrafs primer i segon, del Protocol sobre els privilegis i les immunitats de la Unió són aplicables en el període que precedeix a la primera sessió celebrada pel Parlament Europeu després de les eleccions.

Avui el TJUE ha parlat clar i ha dit que Oriol Junqueras és diputat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe, o sigui, just després de les eleccions, i que per tant tenia immunitat parlamentària i havia de poder anar a prendre possessió del càrrec. Un fet impossible en aquell moment perquè el president d'ERC estava en presó provisional i el Suprem es va negar a retirar la mesura. 

La sentència segueix el patró de les conclusions de l'advocat general del TJUE, que va considerar que s'ha de reconèixer com a membre del Parlament Europeu el líder d'ERC des de la proclamació dels resultats electorals, independentment de qüestions formals. 

I ara què?

Ara s'obre la possibilitat que Oriol Junqueras hagi de sortir de la presó per complir les seves obligacions com a diputat al Parlament Europeu, i que per efecte mimètic passi el mateix amb Carles Puigdemont i Toni Comín. Per aquest motiu ERC ja ha demanat la nul·litat del judici i la posada en llibertat immediata de Junqueras.

Però la situació és radicalment diferent a les condicions que hi havia aquesta primavera. Ara Junqueras ja està jutjat, hi ha condemna, no presó preventiva, i té una pena de 13 anys de presó. La decisió continua en mans del Tribunal Suprem.

Immunitat i llibertat

Hi ha dos aspectes clau en la sentència, que són, de fet, els que preguntava el Tribunal Suprem, que no sabia com resoldre'ls.

I és que la "immunitat implica l'aixecament de la mesura de presó provisional imposada, a l'objecte de permetre a l'interessat desplaçar-se al Parlament Europeu i complir-hi les formalitats requerides". És clar en aquest sentit. Junqueras havia d'anar a la sessió constitutiva del Parlament i a totes les que es convoquin al llarg de la legislatura. 

La sentència també concreta que "si el tribunal nacional competent considera, però, que s'ha de mantenir la mesura de presó provisional després de l'adquisició per l'interessat de la condició de membre del Parlament Europeu, ha de sol·licitar al més aviat possible al Parlament Europeu que suspengui aquesta immunitat, d'acord amb l'article 9, paràgraf tercer, del mateix protocol". El Tribunal Suprem havia d'haver demanat la suspensió de la immunitat i no ho va fer.

 

La sentència deixa clar que Junqueras tenia immunitat des del 13 de juny, just l'endemà d'acabar el judici, i que podia haver anat a prendre possessió del càrrec, així com que tenia el deure d'assistir a desenvolupar les seves obligacions com a eurodiputat: "Aquesta disposició estableix, en efecte, que gaudeixen igualment d'immunitat els membres del Parlament Europeu quan es dirigeixin al lloc de reunió de l'esmentat Parlament o tornin d'aquest i, per tant, també quan es dirigeixin a la primera reunió celebrada després de la proclamació oficial dels resultats electorals per permetre que la nova legislatura celebri la sessió constitutiva i verifiqui les credencials dels seus membres, com s'indica en l'apartat 73 de la present sentència. En conseqüència, els membres de Parlament Europeu gaudeixen de la immunitat que aquí es tracta abans que comenci el seu mandat".