Tècnicament, sobre el paper, fins al 21 de desembre encara hi ha temps perquè el Parlament investeixi president i evitar així les eleccions. Com que no passarà, el 22 es dissoldrà la cambra. A partir d'aquí, la intenció del Govern i de tots els grups parlamentaris és celebrar-les com abans millor. I això és el 14 de febrer. Serà, això sí, només amb el permís del maleït virus. Així ho regulen els sis protocols de treball previstos als quals ha tingut accés ElNacional.cat. Si es torna a una restricció estricta d'activitats o a un confinament total, els comicis hauran d'esperar.
El Govern ha compartit aquest migdia amb tots els grups del Parlament el pla específic que ha dissenyat per regular les condicions que hauran de regir tant la campanya com el dia de les eleccions. Un dels principals temors compartit per totes les forces polítiques és que la pandèmia fomenti l'abstenció. La reunió celebrada aquest divendres tornarà a convocar-se per seguir treballant. De moment, entre tots s'han compromès a seguir treballant per valorar fer un enviament conjunt de propaganda electoral per reduir costos, una proposta de la CUP.
Un dels punts més espinosos ha estat el que té a veure amb l'ajornament electoral. El document elaborat per l'àrea de processos electorals -que depèn de la conselleria d'Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals- fixa que el 15 de gener es faci una primera avaluació sobre la viabilitat del 14-F. A partir d'aquí, es revisarà la situació cada setmana. La proposta que el govern ha traslladat als partits recull nou escenaris amb diferents supòsits sobre l'evolució de la pandèmia. En dos d'aquests escenaris es planteja posposar la cita amb les urnes.
Amb lock down s'ajornen les eleccions
S'han dibuixat nou escenaris equivalents al pla de reobertura de l'activitat. "L’evolució dels escenaris per a la celebració d’eleccions serà paral·lela a l’evolució dels trams d’obertura", diu el protocol. La velocitat de transmissió i el ritme d'hospitalitzacions marcaran la tònica.
Si de cara al mes que ve la pandèmia es complica i els indicadors epidemiològica empitjora en relació a com està actualment, s'haurien de posposar les eleccions. El pla del govern preveu que només podran celebrar-se si Catalunya es troba com a mínim al tram 1. Els nou escenaris en que s'estructura el quadrant sobre com han de ser els comicis en funció de la fase de desescalada van del color verd al vermell, de la plena normalitat -cas que hi hagi vacuna- al lock down. Per resumir-ho, si Catalunya retrocedeix i cal tornar a una restricció absoluta d'activitats o un nou confinament domiciliari, caldria buscar nova data per les eleccions.
Alguns grups de l'oposició han mostrat malestar en relació a aquest últim punt. Els més discrepants, els comuns. Entenen que calgui posposar eleccions si hi ha lock down total, com al març, però no que se suspenguin en cas de restricció estricta d'activitats, perquè, en paraules de Jèssica Albiach, "si es pot anar a treballar no té sentit que no es pugui votar". La CUP demana que la decisió es prengui sota "criteris objectivables", així ho ha expressat el seu diputat Vidal Aragonès. Els més "raonablement satisfets" amb la trobada, els socialistes catalans. Segons el seu portaveu, Ferran Pedret, no especularan amb la data de les eleccions, això sí, l'únic que no acceptaran és un "ajornament sine die de les eleccions". Per al PP, tot es pot estudiar, sempre i quan "no es decideixi des de Waterloo".
Tres franges: vulnerables, positius i la resta
Els redactors del protocol per a les eleccions catalanes tenen molt present què va passar al País Basc quan a les eleccions que van celebrar al juliol hi va haver persones contagiades que no van poder votar perquè el govern no els va autoritzar. Per compaginar el dret a vot i el dret a la salut de tots, la idea és establir tres franges horàries.
Els col·lectius de risc votaran durant les 3 primeres hores de la jornada electoral, és a dir, de les 09.00h a les 12.00h. Els ciutadans que no siguin vulnerables ni siguin positius o es trobin en quarantena votaran a la franja de les 12.00h a les 19.30h. A continuació, es farà una pausa de 30’ per netejar i desinfectar, així com permetre als membres de la mesa canviar-se. D'aquesta manera, es reserva per als contagiats, contactes estrets o sospitosos la darrera hora de la jornada electoral, és a dir, de les 20.00h a les 21.00h. Les persones que votin en aquesta franja hauran de dur un certificat de desplaçament per la crisi sanitària per la COVID-19 amb la finalitat única de trencar el confinament.
Aquesta proposta de quadrant s'enviarà a la Junta Electoral Central perquè el validi, ja que preveu allargar la jornada de votació una hora més.
Votar sense sortir de casa
El que ja ha autoritzat la JEC és que el carter de correus pugui custodiar el vot, perquè tots els ciutadans que vulguin puguin votar sense sortir de casa. Qualsevol ciutadà podrà sol·licitar el vot per correu a través d'internet, amb el certificat IDCAT de la Generalitat. Un cop cursada la petició, l'usuari rebrà a casa el material electoral —paperetes, sobres, etcètera— i podrà entregar el seu vot al carter de Correus.
La mesura està pensada especialment per a les persones que es trobin confinades perquè tinguin coronavirus o hagin estat en contacte amb algun positiu i també per als col·lectius de risc. Ara bé, des de l'àrea de processos electorals apunten que en pot fer ús tota la població. De fet, l'escenari ideal seria que el 100% del cens fes servir aquesta opció, ja que seria la millor manera d'evitar riscos.
Fins ara, exercir el vot per correu requeria un esforç ingent per part de l'interessat, que havia de desplaçar-se més d'una vegada a l'oficina de correus i iniciar el tràmit amb gairebé dos mesos d'antelació. La intenció del Govern, de cara al 14-F, és poder ampliar al màxim aquests terminis.
Com seran els col·legis?
El protocol estipula que en la mesura del possible, els col·legis electorals no s'ubiquin a les escoles com fins ara. Es prioritzarà fer ús d'espais més amplis com pavellons o centres cívics, que permetin un espai de 2,5 metres quadrats per persona.
El Govern farà campanya per aconsellar a la ciutadania que la papereta es porti ja de casa. La Junta Electoral Central ha autoritzat l'homologació de paperetes i sobres electorals descarregables i imprimibles des d'Internet. D'aquesta manera, els catalans podran dur el vot preparat de casa.
La Generalitat ha requerit als ajuntaments perquè facin un llistat d'espais alternatius als centres escolars que comptin, si pot ser, amb una zona d'espera a l'aire lliure que permeti reduir al màxim el nombre de persones a l'interior. A l'edifici no s'hi podrà entrar acompanyat, llevat dels casos que necessitin una atenció especial.
Un cop dins, hi haurà un responsable de control sanitari que vetllarà perquè es compleixin les mesures de seguretat. Hi haurà com a mínim dues cues, una per a persones vulnerables i l'altra per a la població general. Caldrà respectar la distància de metre i mig entre persones i la mascareta serà obligatòria. A més, als membres de les meses se'ls prendrà la temperatura -haurarn d'estar per sota de 37,5º- i se'ls farà un test d'antígens. També se'ls lliurarà el material imprescindible per treballar amb seguretat, per exemple, una mascareta FFP2 i guants.
Adéu als tòpics de campanya
Passejar pel mercat, repartir petons, muntar paradetes o fletar autobusos plens de militants i simpatitzants per omplir pavellons. Tot això desapareix. El pla de la Generalitat insta els partits a fomentar sempre que puguin actes telemàtics. En cas que vulguin fer-ne de presencials, hauran de prioritzar espais a l'aire lliure o que garanteixin una bona ventilació.
Però no només això. S'acaba també la cridòria, els petons, les abraçades i les encaixades de mans. No es permet cap tipus de contacte físic. A més, es requereix als partits perquè no promoguin càntics ni crits en espais tancats, encara que estiguin ventilats; només estaran permesos en espais a l’aire lliure. Així mateix, no es podrà posar la música a un volum que dificulti l’escolta entre els assistents.