Les eleccions per escollir el Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) són el primer pas per decidir si l’entitat manté el rumb de pressió cap als partits independentistes fixat per l’actual presidenta, Elisenda Paluzie, o l’accelera, tal com plantegen candidats amb l’aval del president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, entre els quals destaca Montserrat Soler Prat, creadora de la campanya Eines de País que va guanyar les darreres eleccions a la Cambra.
D’entre els 21 candidats que aspiren a formar part del Secretariat Nacional per part del bloc nacional en destaquen noms com el del periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños, l’excandidat de Primàries Barcelona Adrià Alsina, el líder de Mossos per la República, Albert Donaire, el vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernàndez Aguilera, a més del de Paluzie o el de Montserrat Soler Prat.
Concretament, aquest dissabte els socis elegeixen els 77 membres del secretariat que, al seu torn, escolliran el pròxim 20 de juny la presidència, la vicepresidència, el secretariat i la tresoreria de l'entitat.
Això deixa amb poques opcions tots aquells aspirants que voldrien que l’ANC s’allunyés de la unilateralitat i s’apropés a la via de trobar una sortida al conflicte negociada amb l’Estat, la qual és la que han iniciat -amb diferents matisos- ERC i JxCat. De fet, fa tres mesos l’entitat ja va aprovar amb el 92% dels vots un full de ruta on es deixava clar que la via unilateral era l’única possible per assolir la independència.
Precisament, un dels noms més importants per aquest canvi de rumb s’ha quedat fora abans d’hora. Es tracta de Roger Heredia, candidat d’ERC per Tarragona a les eleccions del 21-D, que ha estat exclòs de les eleccions al secretariat per fer campanya en mitjans de comunicació segons ha aclarit l’entitat, cosa que està prohibida pel Reglament de Règim Intern de l’ANC que estableix que “per garantir la igualtat d’oportunitats, només estarà permesa la publicitat i/o campanya que es faci, de manera exclusiva, a través dels mitjans disponibles de l’Assemblea”. Heredia no ha estat l’únic exclòs d’aquestes eleccions: poques hores abans d’iniciar-se les votacions, la candidatura d’Eduard Cabús també ha estat vetada per una piulada.
Continuïtat versus renovació
Gairebé tres anys després de l’octubre del 2017, l’actual vicepresident de l’ANC, Josep Cruanyes, ha valorat en declaracions a ElNacional.cat quin ha estat el paper de l’entitat dins del procés. “Vam prendre la direcció de l’entitat en un moment de molta por, en què fins i tot pensàvem que l’entitat podia ser il·legalitzada”, ha assegurat.
Cruanyes ha destacat que des de l'organització s’ha passat “de fer accions per respondre la repressió a assumir que la repressió forma part de l’Estat” i que s’ha “utilitzat per denunciar l’Estat internacionalment”. “Això sí que ho hem aconseguit. Hem superat aquesta situació de xoc”, ha comentat.
Pel que fa a la relació amb els partits independentistes Cruanyes ha manifestat que l’ANC ha deixat clar el seu posicionament respecte el diàleg amb l’Estat a la mesa de partits i entitats: “Tant de bo l’Estat acceptés una negociació, però sempre hem dit que això era improbable i que ens havíem de preparar per una acció unilateral. No descartem cap escenari, però pensem que l’única opció és aquesta. És que l’Estat ja no es creu ni l’autonomia”.
El vicepresident de l’entitat fins i tot ha apuntat que “en públic intenten fer volar coloms o fer declaracions revolucionàries o pretesament radicals i la realitat no és aquesta”. “Quan ens trobem en reunions no és aquesta la música que sona. En la reunió prèvia al diàleg, tots els partits van manifestar que no creien que aquella negociació tingués cap resultat. Demanem que siguem clars, que el que diguem al darrere ho diguem al davant. Si el que volen és deixar en evidència l’Estat, que ho diguin”, ha reconegut.
Tot i que Cruanyes ha assegurat que l’ANC forma part de la mesa amb entitats i partits per fer “un seguiment i control” del que fan les formacions, altres veus apunten a aquest diari que han trobat a faltar una mica aquesta funció de l’entitat. Com per exemple una estratègia comunicativa que denunciés més clarament l’actuació dels partits independentistes, o una actitud més centrada en “la responsabilitat de les institucions catalanes i els mateixos catalans respecte el procés”.
En aquesta mateixa línia ha apuntat Canadell aquest dijous en una entrevista a TV3, on ha lamentat que l'entitat no hagi fet prou pressió sobre els partits independentistes. "Aquests dos anys he trobat a faltar una ANC més combativa amb els partits [independentistes]. Hem vist com els partits es feien enrere, a partir del 30 de gener. Només ha estat una baixada, un anar reculant i reculant. L'ANC hauria d'haver fet molta més pressió. Això és l'únic que trobo a faltar d'aquest darrer mandat", ha manifestat.
De fet, si bé Canadell i Paluzie van treballar conjuntament a la candidatura Eines de País per fer-se amb el poder a la Cambra, un any després aquesta relació sembla haver-se refredat. I és que el president de la Cambra ja ha expressat públicament quin són els noms als quals dona suport en aquestes eleccions i el de l’actual presidenta de l’ANC no es troba entre ells.
Aquests noms són els de persones pròximes a ell i col·laboradors de la Cambra com el de Montse Soler, a qui Canadell ha qualificat de “bèstia” recordant que es tracta de la creadora d’Eines de País. També ha donat suport a la candidatura del vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernández Aguilera: “home d’acció i ben preparat”, o el de l’enginyer industrial Xavier Sunyer, “molt actiu a la Cambra”. Dos altres candidats que han rebut el suport de l’empresari català són Adrià Alsina, “molt bo en comunicació i tecnologies”, i l’actual responsable de Gestió Econòmica de l’entitat, Jordi Roset.
Què es vota aquesta setmana?
El procés de votació del secretariat nacional es va iniciar el passat dimecres i s’acabarà aquest dissabte a la nit. El diumenge es coneixeran, doncs, els 77 nous secretaris nacionals, dels quals 57 són de representació territorial, 13 de representació nacional, cinc de representació sectorial i dos de representació de joves.
El pròxim dissabte 20 de juny, els 77 membres del secretariat escolliran el president, el vicepresident el secretari i el tresorer. I, d’aquesta manera, també escolliran l’estratègia a seguir per l’entitat en els pròxims dos anys. Segons ha explicat l'entitat, prop de 45.000 socis d'un total de 49.530 estan cridats a votar en els comicis interns de l'òrgan de govern executiu de l'organització.