El guió de les eleccions basques ha sortit segons estava previst. El lehendakari Iñigo Urkullu ha aconseguit la seva tercera victòria a les urnes, més àmplia encara. Malgrat que no ha obtingut la majoria absoluta, ho tindrà bastant fàcil per governar. En primer lloc, perquè l’actual coalició amb els socialistes bascos donaria per revalidar l’aliança a Ajuria Enea, que creix en escons i aquest cop obté la majoria absoluta. En segon lloc, perquè el tripartit d’esquerres EH Bildu-PSE-EE-Elkarrekin Podemos, tot i que podria arribar a sumar, no és una alternativa plausible. A La Moncloa també respiren més alleujats, Pablo Casado s'estavella i Vox està de celebració amb un escó a Euskadi.
Amb el 99% dels vots escrutats, el PNB manté la seva hegemonia, amb 31 escons, creix tres diputats. És el millor resultat dels jeltzales des del que va fer Juan José Ibarretxe el 2001, quan va obtenir 33 diputats.
A continuació, EH Bildu es consolida com a segona força; supera el seu propi sostre històric, passa dels 18 als 22 escons i un 27,8% dels vots. Els abertzales superen a les urnes el que pronosticaven totes les enquestes. El seu màxim estava en 21 escons el 2012. Les forces nacionalistes i independentistes obtenen més de dos terços del Parlament, amb 53 dels 75 escons.
Per altra banda, el PSE-EE aconsegueix el sorpasso a Elkarrekin Podemos, i manté els 10 escons, un més. Però no ho fa tant per mèrit propi, sinó perquè els de Pablo Iglesias retrocedeixen cinc escons, fins als 6 diputats.
Com ja avançaven les enquestes, la coalició entre el PP i Ciutadans al País Basc no suma, sinó que resta. El candidat, Carlos Iturgaiz, de línia dura, era una aposta personal de Pablo Casado, que va apartar el moderat Alfonso Alonso. El resultat d’aquesta aposta: 5 escons, quatre menys que ara fa quatre anys. Ben lluny dels 19 que van arribar a obtenir amb Jaime Mayor Oreja.
L’extrema dreta s’ha beneficiat de l’abstenció i del sistema electoral basc (25 escons per demarcació independentment del pes poblacional). Vox ha obtingut un escó per Àlaba, que fa irrompre els d’Abascal al Parlament basc.
La majoria al Parlament basc es troba en 38 escons. El PNB i els socialistes en sumen, ells sols, 41. D’aquesta manera, podrien revalidar l'aliança còmodament. A més a més, el sistema basc permetria investir Urkullu en segona volta sense majoria absoluta. No existeix el sí i el no. Es pot presentar qualsevol candidat i surt escollit qui més vots té.
La pandèmia global, almenys des d’un punt de vista polític, ha bufat a favor del PNB. Ha obligat a endarrerir les eleccions, cosa que ha deixat enrere escàndols com el de l’abocador de Zaldibar —encara ni s’han trobat els cossos dels dos treballadors— i fins i tot trames com el cas De Miguel, el cas de corrupció més gran jutjat al País Basc. Mentrestant, el lehendakari Iñigo Urkullu ha pogut exhibir gestió sanitària, moderació i fins i tot influència a la capital de l’Estat.