Màxima tensió als primers llocs de la cursa electoral del 14-F. ERC atrapa el PSC i Junts i encapçala la tancada pugna per aconseguir la victòria en les eleccions catalanes. Aquesta és la tendència que reflecteix l'última enquesta que pot publicar-se dins del termini legal, que finalitza a les zero hores d'aquest dimarts, cinc dies abans de la celebració dels comicis.
El sondeig, elaborat per Feedback per a ElNacional.cat és un tracking de 200 entrevistes telefòniques diàries i incorpora una mostra tancada aquest mateix dilluns dia 8 de febrer. La previsió de participació és del 60,21% i el nivell d'indecisos el situa en un altíssim 30,6%.
D'acord amb l'estudi, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat, obtindria el 20,10% dels vots i 32 diputats. Són els mateixos que el 2017, però suficients perquè els republicans poguessin ser primera força en escons.
El PSC, amb Salvador Illa al capdavant, guanyaria les eleccions en vots, amb un 21,25%, i 31-32 escons (en va obtenir 17 en les eleccions del 2017). I Junts per Catalunya (JxCat), amb Laura Borràs com a candidata efectiva i el president a l'exili Carles Puigdemont com a número 1 per Barcelona, mantindria les seves opcions, amb un 19,70% dels sufragis i 31-32 escons, tot i ser dos o tres menys que els 34 amb què va superar ERC el 2017.
En relació amb el sondeig de Feedback publicat per aquest diari diumenge passat, ERC recupera posicions, mentre que les forquilles d'escons de PSC i Junts s'estrenyen i cedeixen terreny als d'Oriol Junqueras. A més, ERC seria primera força a la demarcació de Tarragona —on va guanyar Ciutadans el 2017—, mentre que JxCat es consolida a Girona i Lleida i el PSC desplaça també els taronges de la primera plaça a Barcelona.
Patacada de Ciutadans
Ciutadans, la formació que lidera Carlos Carrizosa, que va ser primera força amb 36 diputats als comicis del 21-D del 2017, es desploma fins a 12 escons, amb un 8,73% dels vots. La CUP-Guanyem, que lidera Dolors Sabater, seria cinquena força amb una forquilla de 10-11 diputats i un 7,57% dels vots, doblant amb escreix els 4 que va obtenir en les anteriors eleccions i igualant o superant la seva marca històrica de 10 en les eleccions catalanes del 2015. En Comú Podem, amb Jéssica Albiach com a candidata, milloraria posicions amb 9 escons, un més dels que va obtenir, i un 7,12% dels sufragis.
El sondeig confirma l'emergència de la formació ultradretana Vox, liderada per Ignacio Garriga, que podria irrompre al Parlament amb 6 diputats i un 5,70% dels vots. És el doble dels atribuïts al PP, amb Alejandro Fernández al capdavant, que baixaria dels 4 actuals a 3 i obtindria un 3,48% dels vots. El PDeCat, partit hereu directe de CDC encapçalat per Àngels Chacón, colliria un 1,43% dels vots, del tot insuficients per aconseguir escó al nou Parlament.
Dues majories possibles
Amb els resultats de l'enquesta sobre la taula seria possible, teòricament, configurar dues majories de govern. Els independentistes, ERC, Junts i la CUP, sumarien entre 73 i 75 escons, és a dir, de 3 a 5 més que els 70 que van reunir el 2017 i folgadament per sobre dels 68 necessaris per obtenir la majoria absoluta dels vots de la Cambra. Això suposaria una desfeta en tota regla de l'anomenada operació Illa. El candidat del PSC i exministre de Sanitat podria sumar amb ERC i En Comú entre 72 i 73 escons, però els de Junqueras i Aragonès han descartat aquesta fórmula per activa i per passiva.
Fitxa tècnica:
- Àmbit: Catalunya.
- Univers: població a partir dels 18 anys i amb dret al vot en les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021.
- Mètode: enquesta telefònica en forma de tracking, amb combinació de telèfons fixos i mòbils,
- Tècnica de mostreig: estratificat de forma aleatòria i proporcional segons quotes per estructura d'edat i gènere. S'estableix com a variable de control la demarcació i selecció d'unitats mostrals de poblacions segons l'històric del seu comportament electoral.
- Mostra: 200 enquestes diàries, fins a completar 1.000 enquestes, a partir d'aquest moment el tracking cada dia anul·la les primeres 200 i se substitueixen per les 200 de l'últim dia.
- Condicions estadístiques: amb un nivell de confiança del 95,5% (K=2) i el supòsit de màxima indeterminació on p=q=50/50, amb un marge d'error total és del +3,16%.
- Data del treball de camp: des del dilluns 1 de febrer de 2021 fins dilluns dia 8.