L’endemà de proposar un “front comú democràtic” a les eleccions generals del 23-J, el president Pere Aragonès ha iniciat aquest dimecres una ronda de contactes amb els partits independentistes i sobiranistes. I ha començat pels seus, que s’han embolicat durant les últimes hores en aquest “front comú”. En sortir-ne, Oriol Junqueras ha volgut ser clar: no comparteixen “propostes que formen part del passat”, com és la llista unitària que demana Junts per Catalunya. I ha situat la unitat independentista a Madrid a “acords programàtics de mínims”. Pel que fa a Barcelona, el líder d’Esquerra Republicana ha apostat pels acords amb formacions independentistes, aplanant el camí a Xavier Trias. Entre avui i demà Aragonès també es reunirà amb Junts per Catalunya, la CUP, els comuns i el PDeCAT.
A la reunió, que ha tingut lloc als despatxos del Govern al Parlament, hi han assistit Oriol Junqueras, Josep Maria Jové i Marta Vilalta. Ha durat tres quarts d’hora, i els republicans han sortit a explicar què entenen ells per front democràtic. No passa per “propostes que formen part del passat i que han mostrat els seus límits evidents”, en referència a una candidatura unitària. Junqueras considera que respon a un “objectiu purament tàctic”. Ha rebaixat la unitat sobiranista a “arribar acords programàtics de mínims” i ha assegurat que “hauria de ser fàcil posar-nos d’acord” en àmbits com la defensa de la llengua catalana i l’escola, la fi de la repressió o la defensa del principi democràtic, del dret a l’autodeterminació l’amnistia”. I el “primer objectiu” dels republicans en aquestes eleccions espanyoles serà “que el PSOE no pugui investir el senyor Feijóo”.
Però el “front comú” dels republicans va més enllà del Congrés. Oriol Junqueras ha situat dos àmbits d’actuació més. El primer, la “voluntat de prioritzar acords entre forces independentistes, republicanes i democràtiques” a les diputacions i els ajuntaments. I ha fet una crida a actuar tothom de la mateixa manera. El segon àmbit, una “actitud de suport i de respecte al Govern de Catalunya, al president de la Generalitat i al conjunt de les institucions catalanes. En aquest sentit, ha fet referència al relleu de Laura Borràs al capdavant de la presidència del Parlament. Ha reiterat la seva voluntat que aquesta presidència continuï en mans d’un diputat de Junts per Catalunya.
Barcelona, acord independentista
Preguntat sobre el cas concret de la ciutat de Barcelona, Oriol Junqueras ha reiterat que “prioritzem acords amb organitzacions independentistes”, un fet que implicaria negociar la investidura de Xavier Trias. Ha rebatut que no tenen “cap voluntat ni intenció de fer alcalde algú que no comparteixi aquests objectius independentistes, republicans i democràtics”, com podria ser el cas d’Ada Colau i Jaume Collboni. Mentrestant, Ernest Maragall manté reunions amb tots els actors. Dilluns va reunir-se amb Xavier Trias, ahir amb Jaume Collboni i aquest dimecres al matí amb l’alcaldessa Ada Colau. Segons fonts municipals, simplement “escolten postures perquè ens han demanat veure'ns perquè situen ERC com a clau i centre”. Les tres trobades, apunten aquestes fonts, han estat “cordials i discretes”.
Aragonès tasta les dificultats
El front comú que ahir va plantejar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per aturar l'arribada d'un govern de PP i Vox a l'Estat no ha provocat cap especial entusiasme entre els grups interpel·lats, que atribueixen la proposta a una gesticulació per amagar els mals resultats d'ERC a les eleccions de diumenge. Aragonès ja ha pogut constatar que els seus exsocis de Junts posaran damunt la taula les mateixes reivindicacions que van provocar la seva sortida del Govern, que la CUP li exigeix recuperar la confrontació amb l'Estat i que els comuns no pensen sumar-se a cap front on estigui Junts. Tot plegat abans que comencin les reunions que està previst que se celebrin al llarg del dia d'avui al Parlament amb ERC i comuns abans de dinar, i amb CUP i Junts, després, mentre que demà Aragonès es reunirà amb el PDeCAT.