El líder d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha valorat en positiu els resultats electorals del partit i ha tret pit davant la davallada. La formació ha obtingut tan sols 7 diputats, respecte els 12 que va aconseguir en els darrers comicis, però, tot i això, Asens ha destacat que han superat les expectatives i ha subratllat que ara són "una força clau".

El guanyador de les dues últimes eleccions generals a Catalunya s’ha de conformar ara amb la tercera posició. Pel líder de la formació, aquestes no es tractaven d’unes “eleccions normals” i per això ha posat en valor que l’important és que les esquerres sumin. "Hem tret menys escons però som més decisius i hem aturat el tripartit de dretes", ha dit.

El candidat d'ECP també ha fet una crida als partits que van donar suport a la moció de censura a Mariano Rajoy i els ha demanat "alçada de mires" davant la situació "d'excepcionalitat". Així, Asens ha celebrat que s'hagi frenat "el tripartit de Colón", encara que ha advertit que no es pot "naturalitzar" que una força d'extrema dreta sigui al Congrés, en referència a Vox.

De primera a la tercera força

A les últimes eleccions, l’any 2016, la formació, aleshores liderada per Xavier Domènech, va guanyar a Catalunya amb 12 diputats —853.102 vots i un 24,53% del total—. ECP va fer història i va aconseguir convertir-se en la primera força a Barcelona (9) i Tarragona (1) i va quedar en tercera posició a Girona (1) i Lleida (1).  Però enguany els d’Asens s’han vist ensorrats per Esquerra Republicana i han aconseguit uns resultats menors.

Comparativa diputats En Comú Podem
  ELECCIONS 2019 ELECCIONS 2016
Barcelona 6 9
Tarragona 1 1
Lleida 0 1
Girona 0 2

La principal patacada del partit ha estat a Girona i Lleida, on s’han quedat sense representació. Els 36.000 vots gironins no els han estat suficients per aconseguir un escó a la cambra baixa, com tampoc ho han estat els 18.000 lleidetans.

A Barcelona han aconseguit 6 diputats. Jaume Asens, Aina Vidal, Maria del Mar Garcia, Gerard Pisarello, Joan Miquel Mena i Maria Freixenet han entrat al Congrés. A Tarragona ho ha fet Ismael Cortés i, tot i que han obtingut el mateix nombre de diputats que en les darreres eleccions, els comuns han caigut en més de  27.000 vots.

La participació a Catalunya ha estat històrica i ha quedat per sobre del 75%, però ECP ha caigut en 250.000 vots. Els comuns han perdut el duel de l’electorat d’esquerres català que havia aconseguit guanyar les passades eleccions: ERC ha guanyat a Tarragona, Lleida i Girona, mentre que a Barcelona ho ha fet el PSC.

Els resultats espanyols tampoc acompanyen

La caiguda dels Comuns va de la mà de la caiguda d’Unidas Podemos a Espanya, la coalició a la qual pertanyen. La formació de Pablo Iglesias també ha obtingut uns resultats molt inferiors als de les passades eleccions i s’ha quedat amb 42 diputats respecte els 71 de la passada legislatura.

En les seves mans està, però, la clau de governabilitat a Espanya. Unidas Podemos haurà d’entendre’s amb el PSOE i els independentistes per estar al govern, sempre que Pedro Sánchez vulgui, ja que també té l’opció de governar amb Ciutadans.