Pedro Sánchez guanya les eleccions amb un resultat tant curt i un parlament tan penjat que les negociacions seran llargues i aspres i ja veurem si se’n surt de fer govern. És el pronòstic de les grans agències de notícies, que nodreixen els altres mèdia internacionals. Si bé abans de tancar els col·legis electorals avançaven el paper decisiu dels independentistes per a bastir una coalició de govern a Espanya, a les cròniques de meitat d’escrutini ja no mantenien aquest argument i destacaven més la irrupció de Vox al Congrés.

El cas català, però, és clau en la política espanyola, segons les agències, perquè l’enfocament de la relació Catalunya-Espanya és el factor principal que explica la divisió dels partits espanyols en dos blocs, PP-Cs-Vox i PSOE-Podemos. Descriuen el to de la campanya de carregat i emocional, sense arguments de substància, i també destaquen la gran participació.

L’agència britànica Reuters, molt influent en els mercats, triava un vídeo de Santiago Abascal per il·lustrar la crònica prèvia al tancament dels col·legis electorals. Després ja obria amb Pedro Sánchez. El resum: “Mesos d’agres negociacions en un Congrés molt dividit per a formar govern”. Fins i tot no descarta que es repeteixin eleccions i recorda que “són les terceres eleccions generals en quatre anys”.

Descriu una campanya “tensa, dominada pel debat sobre la identitat nacional i altres qüestions emocionals, com ara la igualtat de gènere”. Al nou Congrés, afegeix, “hi serà present el primer grup de legisladors d'extrema dreta des de la recuperació de la democràcia”. El pronòstic: sense cap partit en majoria “és probable que qualsevol coalició trigui setmanes o mesos, cosa que nodrirà l’ambient d’incertesa política que afecta a tot Europa”.

El conflicte amb Catalunya ha provocat “ràbia generalitzada” i ha estat “la qüestió fonamental de la campanya, la que ha falcat la divisió entre els tres partits de la dreta i els dos de l'esquerra, divisió que s’aprofundia a mesura que s’acostava la votació”. La immigració o l’euroescepticisme, que dominen el discurs polític a altres països d’Europa “han estat eclipsades per la qüestió de la unitat espanyola i l’amenaça que suposa el moviment independentista”.

La nord-americana Associated Press, l’agència més gran del món, insisteix que la divisió i la indecisió dels votants ha estat més gran que mai, amb el resultat de grans dificultats per formar majories. “Això significaria que Sánchez haurà de comptar amb partits petits i els separatistes per mantenir-se”, diu. Destaca la patacada del Partit Popular. “El PP, que abans era el dominant, ha perdut gairebé la meitat de la seva presència al Congrés, perdent vots a mans de Ciutadans, de centredreta, i de l’extrema dreta de Vox”.

Agence France-Presse titula “Sánchez es perfila guanyador i l'extrema dreta irromp en les generals espanyoles”. És l’única agència que s’entreté amb la possibilitat que Sánchez governi amb Cs. “En unes eleccions que s'han presentat com una batalla entre el bloc d'esquerra i el de dreta, la possibilitat intermèdia de pactar amb Albert Rivera, líder de Ciutadans, evitaria a Sánchez haver de buscar suport en els partits separatistes catalans. Aquests demanen un referèndum d'autodeterminació, cosa que el socialista refusa fermament. Ara bé, la relació entre Sánchez i Rivera ha estat molt aspra en els últims mesos i s’hauria de reconstruir del tot”.

La italiana Ansa explica que el resultat produirà a dos blocs, el liderat pel socialista Pedro Sánchez amb Podemos, i el dirigit pel líder del PP Pablo Casado, que s’ha obert a la ultradreta de Vox [i que incorporaria] Ciutadans, partit “oposat a l’independentisme i al secessionisme, sobretot a Catalunya, i que ara es presentat com a liberal”.