Les eleccions al Parlament ja han passat, les urnes ja s’han obert i les paperetes ja s’han recomptat. I dels comicis catalans n’ha sortit una majoria independentista ampliada, tant pel que fa als escons com també pel que fa als vots, que superen la barrera i arriben fins al 51% dels sufragis. Però, per La Moncloa, aquesta és una dada irrellevant, que està disposada a ignorar. Ho ha deixat clar la vicepresidenta Carmen Calvo, que ha reiterat que un referèndum d’autodeterminació no té cabuda a la Constitució espanyola, treguin els vots que treguin les forces independentistes. És justament el que Pere Aragonès vol posar damunt la taula del govern espanyol.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, des del Palau de La Moncloa, Carmen Calvo ha estat preguntada sobre si el 51% independentista canvia el paradigma. Resposta clara: no. “El referèndum no està contemplat a la nostra Constitució per a una matèria com la unitat territorial”, ha deixat clar la vicepresidenta primera del govern espanyol. I ha insistit en aquest sentit: “És igual el percentatge, perquè al nostre país no és constitucional i no és legal”. I ha conclòs al respecte: “No té cabuda perquè no pot tenir-la en el marc de la nostra legalitat”. I en aquest sentit votaran avui els socialistes al Congrés dels Diputats, en la moció d’ERC que insta l’executiu central a negociar una consulta.

 

Pel que fa a la governabilitat de Catalunya després d’aquestes eleccions, la portaveu María Jesús Montero ha subratllat que ara la iniciativa pertoca als partits polítics catalans, i que el govern espanyol “respectarà qualsevol acord que s’adopti en aquest entorn”. En aquesta línia, la dirigent socialista ha promès “lleialtat al Govern resultant” de les negociacions d’investidura, sigui quin sigui, perquè cal “diàleg i retrobament” per fer front al conflicte polític català. Calvo ha subscrit el missatge, que han de ser els partits catalans els qui ho resolguin, tot i que ha remarcat que el PSC és "el guanyador" i ERC "la segona força". Procuraran que l'estabilitat catalana es tradueixi, també, en estabilitat espanyola.

Per altra banda, María Jesús Montero també ha subratllat la “normalitat” amb la qual va desenvolupar-se aquest diumenge la jornada electoral, el “dret de tots els catalans” a la participació política.

Sense notícies dels indults

Probablement el repte més immediat que tindrà el govern espanyol a Catalunya serà la llibertat dels presos polítics independentistes. Malgrat tot, no hi ha cap notícia pel que fa als indults. La vicepresidenta Carmen Calvo ha assenyalat que “s’estan tramitant, com es fa amb tots els indults”, i que en aquests moments encara s’estan recollint els diversos informes. De fet, l’únic informe que falta és el de l’Advocacia de l’Estat, que penja del govern espanyol. La dirigent socialista ha insistit que “quan arribi el moment oportú, estarà a la taula del Consell de Ministres” com la resta d’expedients.

Treu ferro a les diferències amb Podemos

Després dels diversos xocs amb el vicepresident Pablo Iglesias durant les últimes setmanes, María Jesús Montero ha insistit a atribuir-ho a la campanya electoral. Les ha definit com a “diferències i matisos”, i ha dit que no tenen res d’extraordinari més enllà de tractar-se del primer govern espanyol de coalició. “És totalment habitual a les comunitats autònomes o corporacions locals”, ha recordat la dirigent socialista. Dit tot això, ha garantit estabilitat per a la legislatura espanyola per als pròxims tres anys que tenen al davant.