Després d'una llarga agonia, el cordó sanitari ha estat tot un fracàs a Ripoll. L'extrema dreta (independentista) "ha passat" i s'ha colat al capdavant de l'Ajuntament. La islamòfoba Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana, s'ha fet amb la vara d'alcaldessa davant la impossibilitat de teixir un pacte alternatiu. ERC, el PSC i la CUP han votat la republicana Chantal Pérez, mentre Junts ha mantingut la candidatura de Manoli Vega. Aquesta divisió ha fet prosperar la llista més votada. Ja investida, Orriols ha pronunciat un discurs farcit d'islamofòbia, situant com a prioritat el tancament d'una mesquita, i ha brindat amb cava davant la seu del partit. Ha agafat la vara sola, sense l'habitual traspàs de l'alcalde sortint, en aquest cas Jordi Munell. A les portes de la plaça, blindada pels Mossos i la Policia Local, s'hi han concentrat una cinquantena de veïns al crit de "Ripoll serà la tomba del feixisme". Tant Orriols com la candidata juntaire han estat escridassades a la sortida del consistori, a diferència dels partits d'esquerres, rebuts amb aplaudiments.
🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE
🟡 Els diversos rostres de l’extrema dreta: "És un polvorí"
La victòria de l'extrema dreta ja era un presagi dues hores abans de la sessió, quan arribaven alguns membres de l'oposició i admetien que no hi havia res de res. S'ha confirmat al ple, que ha començat a les dotze del migdia, ben puntual. Primer, els nous regidors han promès el càrrec. Mentre la majoria de nous edils han promès el càrrec per imperatiu legal i amb crides contra el feixisme, Sílvia Orriols i els seus companys d'Aliança Catalana ho han fet “per les constitucions catalanes que regien el país l’11 de setembre del 1714, legals, vigents i inderogables, que lluitaré per restituir els drets i llibertats del meu poble”. I tot seguit han tingut lloc els parlaments de cadascun dels grups, que han deixat clar el seu candidat. Finalment, les votacions, on s'ha imposat la llista més votada, la d'Aliança Catalana, en absència d'una majoria absoluta. Hi ha hagut un vot en blanc.
L’expectació ha estat màxima a la capital del Ripollès. Fins al punt que l’aforament de la sala de plens feia dies que estava complet i alguns periodistes han hagut de fer peripècies per a ser acreditats. També els veïns s’hi han acostat. La majoria, a la concentració “contra el racisme i la intolerància”. Però també s’hi ha deixat veure algun simpatitzant d’Aliança Catalana, que ha volgut deixar clar que està contra els “botiflers borbònics de l’oposició”. També s'hi han acostat diputats al Parlament, com Pau Morales (ERC) o Xavi Pellicer (CUP). La resignació s'ha pogut palpar entre els mateixos treballadors de l'Ajuntament. "Què hi farem".
Negociacions frustrades
No ha estat possible un acord de l’oposició per a construir una majoria alternativa a Sílvia Orriols, guanyadora de les eleccions amb 6 regidors. La majoria absoluta se situa en nou, i calia la implicació tant d’ERC i Junts com de la CUP i el PSC. Les tres formacions d’esquerres van tancar un acord a principis de setmana, però a mitjan setmana la candidata de Junts, Manoli Vega, es va postular per fer un acord al voltant d’ella i sense els cupaires. Hi ha hagut moviments de les direccions nacionals dels partits i acusacions creuades, però cap avenç per a l’entesa, com s'ha visibilitzat en la votació. No han servit de res els precs des del mateix ple de les esquerres als juntaires per sumar-se a la candidata republicana Chantal Pérez. Però l'alcaldable de Junts sí que s'ha postulat per a liderar una moció de censura en un futur immediat, a partir de la setmana que ve. "Espero trobar-vos al meu costat i no al meu davant", ha reblat Vega.
En un comunicat fet públic just després de la sessió d'investidura, l'executiva nacional de Junts s'ha desmarcat, assegurant que "no comparteixen la decisió dels regidors de no impedir l’accés a l’alcaldia de la candidata d’Aliança Catalana, perquè transcendeix Ripoll".
Discurs islamòfob d'Orriols
La candidata de l’extrema dreta d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha denunciat que l’oposició ha fet un “trist paper” i que “han fet mans i mànigues per impedir que pugui governar”. I ha pronunciat un discurs xenòfob abans de la votació del futur alcalde: “Ens han votat perquè n’estan tips dels privilegis a una associació que feia crides a matar infidels. N’estem tips de baralles nocturnes i tràfic de drogues. Als nostres carrers ja hi ha més dones amb els cabells tapats que a l’aire”. De fet, en atenció als mitjans de comunicació ja investida, Orriols ha deixat clar que la seva "prioritat" és "clausurar" la mesquita d'on va sortir la cèl·lula gihadista del 17-A També ha interpel·lat la resta de forces independentistes, que “ja no recorden els cops de porra de l’1-O”. Ha promès que Ripoll “no tindrà un govern d’extrema dreta”, sinó “responsable i valent” i ha proclamat que la capital del Ripollès és “el bressol i l’esperança de Catalunya”. Sense anar més lluny, s’ha postulat per portar Aliança Catalana al Parlament en les pròximes eleccions catalanes.
Concentració a les portes
Tal com s'havia convocat des dels últims dies, una cinquantena de veïns, de totes les edats i procedències, s'han concentrat de forma pacífica davant l'Ajuntament de Ripoll per a protestar sota la pancarta "Contra el racisme i la intolerància, totes som ripolleses". Dues hores abans, la plaça del consistori ja estava blindada amb tanques i agents dels Mossos d'Esquadra (incloent-hi la BRIMO) i de la Policia Local. Els manifestants han escridassat Sílvia Orriols, que s'ha passejat pels carrers del centre de la vila fins a la seu d'Aliança Catalana. També han cridat contra Manoli Vega, de Junts. En canvi, els regidors d'esquerres, especialment Chantal Pérez (ERC), han estat rebuts amb aplaudiments.
També s’hi han concentrat simpatitzants d’Aliança Catalana, que no paraven de blasfemar contra els “partits botiflers borbònics” de l’oposició. “No critiquem la bona gent, critiquem els terroristes”, deia un senyor d’eda avançada. I advertia que el moviment anirà més enllà de la capital del Ripollès: “Ara salvarem Catalunya”.