Si l'1-O el Govern va haver d'organitzar el referèndum contra el setge de l'estat espanyol, ara el nou rival és un virus minúscul que amenaçarà els col·legis electorals de manera molt més subtil que la policia. El 14 de febrer Catalunya té una cita amb les urnes i la sala de màquines de la Generalitat treballa per garantir que tothom pugui votar minimitzant els riscos sanitaris. No seran unes eleccions normals. La pandèmia obliga a prendre mesures extraordinàries que van des de votar sense sortir de casa a una campanya virtual i probablement sense propaganda a la bústia de casa. Com seran els punts de votació? Com es blindaran de la Covid-19? Podrà votar tothom?
Després d'uns dies d'especulacions durant els quals la pròpia portaveu de la Generalitat va arribar a posar en dubte la possibilitat de celebrar les eleccions, ella mateixa se n'ha desdit a la roda de premsa d'aquest migdia. El Govern ha sortit a calmar els ànims explicant que no contempla cap altra d'altra que aquella.
L'àrea del Govern encarregada dels processos electorals depèn del Departament d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que ocupa ERC. Fonts de la conselleria comparteixen amb ElNacional.cat alguns detalls sobre com hauria de ser la jornada electoral del 14-F. La prioritat, afirmen, és "no excloure ningú de la votació, si no, les eleccions no tenen sentit". Per això treballen en un paquet de mesures que haurà d'acabar validant el Procicat.
Votar sense sortir de casa
Una de les principals novetats, que ja ha validat la Junta Electoral Central, serà que els funcionaris de Correus podran actuar com a dipositaris del vot. És a dir, que qualsevol ciutadà podrà sol·licitar el vot per correu a través d'internet, amb el certificat IDCAT de la Generalitat. Un cop cursada la petició, l'usuari rebrà a casa el material electoral —paperetes, sobres, etcètera— i podrà entregar el seu vot al carter de Correus, que el custodiarà fins a entregar-lo a l'administració.
La mesura està pensada especialment per a les persones que es trobin confinades perquè tinguin coronavirus o hagin estat en contacte amb algun positiu i també per als col·lectius de risc. Ara bé, des de l'àrea de processos electorals apunten que en pot fer ús tota la població. De fet, l'escenari ideal seria que el 100% del cens fes servir aquesta opció, ja que seria la millor manera d'evitar riscos.
Fins ara, exercir el vot per correu requeria un esforç ingent per part de l'interessat, que havia de desplaçar-se més d'una vegada a l'oficina de correus i iniciar el tràmit amb gairebé dos mesos d'antelació. La intenció del Govern, de cara al 14-F, és poder ampliar al màxim aquests terminis.
Més d'un dia de votació?
Una de les possibilitats que s'havien conjecturat era allargar la jornada de votació més d'un dia. És una de les alternatives que planteja, per exemple, el Síndic de Greuges. Amb tot, des de la conselleria neguen a aquest diari que aquesta sigui una opció, ja que implicaria un canvi de la LOREG (la llei electoral que regeix a Espanya) que hauria de passar pel Congrés dels Diputats. Catalunya no disposa de llei electoral pròpia. En quaranta anys, els partits han estat incapaços de posar-se d'acord per redactar-ne i aprovar-ne una. D'aquí a menys d'un mes es dissoldrà el Parlament, el 22 de desembre; per tant, no hi ha marge.
El que sí que es farà és recomanar una divisió per franges, que en principi no serà obligatòria, perquè les persones més vulnerables puguin votar a primera hora i els positius de Covid-19 al final de la jornada. Així, s'aconsellaria que la resta de la població, els que no tinguin coronavirus ni siguin col·lectius de risc, anessin als col·legis a la franja central, entre les 11 del matí i les 6 de la tarda.
El vot presencial dels positius de Covid-19
Un dels punts que encara s'està perfilant és el que ha de determinar com serà el vot presencial dels infectats de coronavirus. Més, tenint present el precedent del País Basc, quan a les eleccions que van celebrar al juliol hi va haver persones contagiades que no van poder votar perquè el govern no els va autoritzar. El Departament d'Exteriors explica a aquest mitjà que això, a Catalunya, no pot passar. Una de les alternatives seria concedir un permís de mitja hora als positius per sortir de casa i votar. Tindrien una cua prioritària per agilitzar el tràmit.
Pavellons i no escoles
Un dels punts que ja ha aprovat el Procicat és que, en la mesura del possible, els col·legis electorals no s'ubiquin a les escoles com fins ara. Es prioritzarà fer ús d'espais més amplis com pavellons o centres cívics, que permetin un espai de 2,5 metres quadrats per persona. El Govern farà campanya per aconsellar a la ciutadania que la papereta es porti ja de casa.
La Generalitat ha requerit als ajuntaments perquè facin un llistat d'espais alternatius als centres escolars que comptin, si pot ser, amb una zona d'espera a l'aire lliure que permeti reduir al màxim el nombre de persones a l'interior. A l'edifici no s'hi podrà entrar acompanyat, llevat dels casos que necessitin una atenció especial.
Un cop dins, hi haurà com a mínim dues cues, una per a persones vulnerables i l'altra per a la població general. Caldrà respectar la distància de metre i mig entre persones i la mascareta serà obligatòria. A més, als membres de les meses se'ls prendrà la temperatura i se'ls farà un test d'antígens.
I la campanya?
El proper document que aprovarà el Procicat els pròxims dies és el que regularà una campanya electoral atípica. Com, per força, han hagut d'anar fent en les últimes cites electorals Junts per Catalunya i ERC (amb candidats a l'exili o la presó), caldrà que els partits prioritzin els actes telemàtics i s'oblidin dels mítings de gran format. Entre els plans previstos, s'està treballant en la possibilitat d'acabar amb la propaganda electoral a les bústies de casa.