El procés electoral de Plataforma per la Llengua arriba als jutjats. El proper 16 de març, l'entitat renova els 13 membres de la junta executiva en una Assemblea General i només hi haurà una llista encapçalada per l'actual president, Òscar Escuder. Aquesta mateixa setmana s'ha conegut que la Comissió Electoral de Plataforma per la Llengua ha invalidat una segona llista, la de Plantem cara per la llengua i liderada per Agustí Cerdà (exdiputat d'Esquerra Republicana al Congrés), per no complir amb "requisits" dels estatuts. L'òrgan encarregat de vetllar pel procés electoral argüeix que, entre els candidats, hi ha d'haver certs càrrecs que ja han de formar part d'una comissió de treball o delegació territorial de les quals es renova el càrrec. Segons exposen, cap dels membres proposats per Plantem cara per la llengua no compleix aquest requisit.
En una roda de premsa aquest divendres, representants de la llista invalidada han carregat contra aquesta decisió i han anunciat, acompanyats de l'advocat Àlex Solà, que presentaran una demanda (previsiblement, el dilluns) per impugnar la convocatòria electoral i la no validació de la seva candidatura sol·licitant com a mesura cautelar la suspensió del procés electoral del dia 16. Paral·lelament, el cap de llista de la candidatura rebutjada, Agustí Cerdà, li demana a Òscar Escuder que aturi el procés electoral: "Si ell retira la seva candidatura, no hi ha procés. És una pena haver d'anar a la justícia espanyola a dirimir els nostres problemes. Posem el comptador a zero".
Per què la Comissió Electoral ha invalidat la candidatura alternativa
En un comunicat fet públic aquest dijous, la Comissió Electoral per a l'Assemblea General Ordinària de Plataforma per la Llengua exposava les raons per les quals havia invalidat la llista de la candidatura "Plantem cara per la llengua". Segons exposen, la convocatòria formal de l'Assemblea General Ordinària per renovar la junta es va convocar el passat 15 de febrer i, a partir d'aquí, s'obria un període preceptiu de 15 dies per registrar les llistes que volguessin optar als 13 càrrecs de l'executiva de l'entitat. Arribat l'1 de març, s'havien registrat dues llistes, la de l'actual president Òscar Escuder (El futur, en català) i l'encapçalada per Agustí Cerdà (Plantem cara per la llengua). Des de l'1 fins al 5 de març, l'òrgan encarregat de vetllar i regular el procés electoral va comprovar que els socis que integraven les llistes estiguessin al corrent de pagament fins al 15 de febrer i que cada candidatura tenia els 25 avals de socis que també estiguin al dia amb les quotes. Fins aquí, sostenen que ambdues candidatures complien els requisits.
Ara bé, la Comissió Electoral va trobar l'entrebanc en un altre punt: hi havia sis membres de la llista alternativa que no complien els requisits. En el text, relaten que "cap dels membres proposats" per aquesta candidatura als càrrecs de coordinadors i delegats territorials "formen part de cap comissió ni delegació". L'òrgan electoral remet als articles 18.6 dels estatuts, que detalla com ha d'estar composta l'executiva; el 39.3, que indica que les comissions de treball han de "presentar un candidat per ser membre de l'executiva"; i el 42.3, que també dicta que una de les funcions de les delegacions territorials és "presentar un candidat per ser membre de l'executiva". Al mateix temps, la Comissió Electoral determina que, per fer modificacions dels estatuts, cal la signatura del 10% dels socis de l'entitat.
Una interpretació dels estatuts "nord-coreana"
L'advocat de la candidatura rebutjada, Àlex Solà, ha assenyalat que la interpretació que la Comissió Electoral fa dels estatuts de Plataforma per la Llengua és "nord-coreana, no és democràtica". De fet, Solà sosté que la manera de veure els articles que fa l'òrgan electoral acaba "confluint en què només hi pot haver una candidatura". En aquest sentit, des de Plantem cara per la llengua recorden que mai hi ha hagut dues candidatures en els processos electorals. Els serveis jurídics de la llista alternativa basen part de la seva defensa en la llei reguladora del dret d'associació, ja que destaquen que en l'article 2 apuntala que "el funcionament intern de les associacions ha de ser democràtic" i que, per tant, "la interpretació de tots els processos cal fer-los a favor de la participació democràtica".
Encara sobre la interpretació estatutària, la candidatura invalidada creu que està "molt viciada per la història d'una candidatura única" i que és un "criteri molt antic". Al mateix temps, i agafant-se a aquesta interpretació, Cerdà ha subratllat que la candidatura d'"El futur, en català" tampoc compliria els requisits perquè "hi ha comissions que no estan constituïdes o delegacions com la del País Valencià, que només la forma una persona". Per tant, qüestionen que, amb la composició per l'òrgan d'una única persona, pugui elevar-se un acord de proposta per a les llistes, com contemplen els estatuts. A més, expliquen que el reglament electoral encara no està aprovat i critiquen que es faci el mateix dia de l'elecció de la nova executiva, el 16 de març a l'Ateneu Barcelonès.
L'intent per formar una candidatura conjunta
Abans de desgranar la batalla judicial que plantejaran, el líder de la candidatura rebutjada, Agustí Cerdà, ha explicat que "fa molt de temps que gent d'arreu dels Països Catalans detectem que les coses no van bé a Plataforma i que hi ha coses millorables". "El pinyol dur no s'ha renovat i volíem millorar el funcionament", ha afegit. En aquesta línia, Cerdà ha indicat que van fer una proposta de llista conjunta, on demanaven incloure quatre membres entre els 13 que han de formar l'executiva. Segons ell ha afirmat, aquesta iniciativa la va validar Òscar Escuder, però durant el termini de presentació de llistes es va descartar. Se'ls va demanar, explica, que passessin la proposta per escrit. En un correu del 22 de febrer, Escuder els hauria afirmat que no veia "compatible la proposta, ni les dinàmiques i maneres de fer amb les línies de treball, dinàmiques i forma de treballar de l'executiva actual". D'aquesta manera, es descartava la idea d'una candidatura conjunta. "No sabem si s'acabarà votant la candidatura, tot fa pensar que no, però fem una crida als afiliats de Plataforma a votar no al reglament el 16 de març", ha sentenciat Agustí Cerdà.