Pablo Casado tenia tots els ingredients necessaris perquè li anés malament a les eleccions catalanes d’aquest diumenge. No pel seu candidat, Alejandro Fernández, que ha fet un paper més o menys digne, desmarcant-se explícitament de Vox i sortint triomfant fins i tot del debat de TV3. Ha estat justament les dinàmiques estatals les que hi han jugat en contra, amb un Partit Popular assetjat per casos i casos de corrupció. L’extrema dreta empeny amb tanta força que ha protagonitzat, a Catalunya, el primer sorpasso. Marcador per golejada: Vox 11, PP 3.
En aquest context, sent clarament superats per Vox al Parlament de Catalunya, s’ha fet el silenci pràcticament total a Gènova, la seu del PP a Madrid ara jutjada per l’Audiència Nacional. És el pitjor resultat de la seva història a Catalunya. El marró se l’han menjat el seu número dos, Teodoro Garcia Egea, i sobretot el candidat Alejandro Fernández des de Barcelona. Casado no s'ha pronunciat ni tan sols a Twitter.
Ha sortit García Egea, però ha evitat qualsevol mena d’autocrítica. “Unes dècimes més, unes dècimes menys; és irrellevant”, ha valorat el secretari general del PP estatal. Ha atribuït la desfeta a les circumstàncies, a la baixa participació com a conseqüència del coronavirus. I també n'ha culpat el “pacte entre la Fiscalia i Bárcenas” i ha lamentat que les eleccions “reforcen els independentistes”. Dit tot això, ha deixat clar que “les eleccions catalanes mai no han estat extrapolables a nivell nacional”. Pel que fa al sorpasso de Vox, ha assegurat que ells no es "mesuren amb ningú". I ha conclòs que "és l'última factura que pagarem d'aquell passat".
La confessió de l’extresorer Luis Bárcenas va acabar amb qualsevol possibilitat de revertir un sorpasso que pronosticaven la majoria d’enquestes. No ha arribat a declarar encara a l’Audiència Nacional, però n’ha tingut prou amb un escrit a la Fiscalia Anticorrupció on denunciava fins a tres dècades de finançament il·legal del Partit Popular, i on assenyalava directament l’expresident espanyol Mariano Rajoy, que era perfectament coneixedor i col·laborador d’aquests mecanismes de corrupció sistèmica.
I encara vindran més casos a part del que ara es jutja. Abans del 29 de juliol d’enguany, després de diverses pròrrogues, haurà d’acabar la instrucció de la peça dels papers de Bárcenas (si no hi ha més pròrrogues). El setembre d'aquest any també està previst que arribi a judici la segona època del cas Gürtel, l’etapa que va del 2006 al 2009. La trama Púnica, una macrocausa per corrupció autonòmica i municipal a Madrid, València, Lleó i Múrcia, també avança a l’Audiència Nacional. Entre gener i febrer el jutge Manuel García Castellón té previst celebrar fins a 57 citacions. També avançarà aquest any, als tribunals i al Congrés, la investigació del cas Kitchen, l’ús dels aparells de l’Estat per a robar documentació a Bárcenas que perjudiqués el partit.
A l'altra banda, l'extrema dreta de Vox ha irromput amb moltíssima força al Parlament de Catalunya. Tots els seus dirigents, encapçalats per Santiago Abascal, s'han desplaçat aquesta nit electoral fins a Barcelona per a celebrar els resultats.
Ciutadans, en crisi
La patacada de Ciutadans, que el 21 de desembre va guanyar de forma inèdita les eleccions al Parlament, ha estat molt sonada. Tant és així que Inés Arrimadas, tan sols començar el recompte, ha convocat d’urgència del comitè executiu de la formació, que es reunirà aquest dilluns a la tarda. El canvi de lideratge no ha impedit la desplomada que ja va patir Albert Rivera a les eleccions espanyoles del novembre del 2019.