L'endemà del retorn del president Carles Puigdemont, que va aparèixer a Barcelona (on era des de dimarts) i que després va tornar cap a Waterloo, el conseller de l'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, ha comparegut acompanyat del director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer. El cos va quedar assenyalat per no haver aconseguit detenir Puigdemont, tot i haver posat en marxa una operació Gàbia, mentre que part de l'independentisme acusa la policia d'un operatiu desproporcionat per detenir el president.

🟡 Roda de premsa d'Interior i Mossos d'Esquadra pel retorn de Puigdemont, DIRECTE

 

I Elena s'ha defensat atacant molt contundentment Carles Puigdemont, a qui ha acusat d'haver intentat torpedinar el ple d'investidura, del qual Salvador Illa en va sortir president de la Generalitat de Catalunya: "Ahir va haver-hi la intenció de torpedinar un ple d'investidura, amb una campanya de mitjans i de xarxes, amb atacs injustos, falsos, sobre desproporcions en l'operatiu", ha assegurat un conseller molt taxatiu. Tot just començar la seva intervenció, que ha anat amb retard per la gran afluència de periodistes, Elena ha destacat que l'ordre de detenció contra el president era vigent, perquè "la llei d'amnistia no s'ha complert", assenyalant el Tribunal Suprem, que no ha amnistiat Puigdemont ni la resta d'acusats per malversació. 

"Ningú estava preparat per al seu comportament" 

El to d'Elena cap a Puigdemont ha estat molt dur. L'ha acusat d'intentar torpedinar el ple per no estar d'acord amb el resultat que se'n derivava: "Hi havia l'objectiu de dinamitar-lo perquè no els agradava el resultat del mateix", ha dit el conseller. I també de tenir un comportament impropi contra la policia catalana. "Els operatius estaven dimensionats. El que sí que no estaven preparats per a un comportament tan impropi per part de qui ha estat la màxima autoritat d'aquest país. Per a això no hi estava preparat ningú d'aquest país", ha clamat Elena, elevant el to contra el president. 

Elena veu intencions d'atacar ERC i el Govern en funcions

El conseller en funcions ha anat més enllà i ha assegurat que darrere d'aquesta voluntat d'atacar els Mossos de Puigdemont i el seu partit s'hi amaga també la intenció d'enderrocar ERC i el Govern sortint, intentant situar-lo fora del moviment independentista i alineat amb l'espanyolisme: "Tot això perquè no agrada allò que ha decidit una organització política", ha assegurat, en referència a la decisió d'ERC d'investir Illa. "És un error dir que 'nosaltres som la garantia i la resta són adversaris'. Això no és liderar ni construir. No és tenir mentalitat d'Estat. A la gent no se la utilitza", ha insistit Elena, sobre els manifestants que van anar a rebre Puigdemont a l'Arc de Triomf, exigint al president que deixi d'"enganyar" els ciutadans per "projectes personals". 

En la mateixa roda de premsa també han comparegut el director dels Mossos, Pere Ferrer, i el seu comissari en cap, Eduard Sallent. Ferrer ha lamentat que la jornada d'aquest dijous, amb el breu retorn de Puigdemont a Catalunya i la posada en marxa de l'operació Gàbia per detenir-lo de manera infructuosa, va ser un dia "duríssim" per al cos policial, que ha quedat en "una situació que no es mereix". 

La policia, convençuda que Puigdemont aniria al Parlament

Sallent també ha estat molt crític amb Puigdemont: "El que va fer ahir s'assembla més al que fa Jimmy Jump que a l'actuació d'un president", ha ironitzat. En el seu cas, ha assenyalat també directament a la "massa de persones i autoritats del país que ostenten càrrecs públics i que tenen responsabilitats", que acompanyaven el president amb la intenció, segons Sallent, de dificultar l'actuació dels Mossos, en referència als diputats i alcaldes de Junts. 

"Els fets i les circumstàncies van impedir una detenció proporcional", ha afegit el comissari en cap, que ha assegurat que la policia estava convençuda que Puigdemont aniria cap al Parlament en acabar la seva intervenció per participar en la investidura d'Illa. Tot i que poques hores abans Jordi Turull, que havia acompanyat en tot moment Puigdemont en les hores que va passar a Catalunya entre dimarts a la nit i dijous al matí, hagi confirmat que el president ha tornat cap a Waterloo, Sallent no descarta que el líder de Junts encara sigui a Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!