Empentes i avisos per megafonia. És com els Mossos d'Esquadra estan intentant aquests dies desallotjar els talls independentistes a la Meridiana després que ara fa uns dies la Conselleria d'Interior ordenés, després de 665 dies de talls, que els concentrats haurien de desplaçar-se a una zona propera per així minimitzar l'impacte de la protesta sobre la via pública. El dia que es va produir la màxima tensió va ser el 13 de febrer, quan entrava en vigor la mesura d'Interior, ja que van ser diverses les persones que van participar del tall per protestar contra la mesura: va ser llavors quan agents de la policia catalana van donar cops de porra als manifestants, un cops que no s'han tornat a produir des d'aquell dia, en una actuació que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, reivindica que s'està fent amb diàleg i proporcionalitat.
Enmig dels talls han aparegut també espanyolistes increpant els manifestants i fins i tot representants polítics com la diputada de Cs Anna Grau. Avui la qüestió ha arribat a l'hemicicle del Parlament de la mà de la diputada del PP Lorena Roldán, que ha criticat que els talls se segueixin produint, ha demanat al conseller d'Interior que s'esforci més, i ha carregat contra la decisió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, d'acudir al tall perquè al seu parer fa mal a la imatge de la Cambra catalana. A tot plegat Elena ha estat molt clar: "Els operatius són els que decideixen com s'actua en cada moment, atenent a un criteri que es diu proporcionalitat. Les coses no s'han de fer amb cops de porra, sinó amb proporcionalitat, i s'està fent molt bé per part dels Mossos, amb diàleg i proporcionalitat".
Elena ha reivindicat que el Govern hi és per garantir drets i llibertats, i ha recordat que les manifestacions es comuniquen a Interior però que no es poden prohibir "per la voluntat d'un conseller", ja que hi ha una normativa que estableix que es poden fer manifestacions i que si s'ha d'intervenir, és quan hi ha una qüestió d'ordre públic, com està fent l'Executiu: "Així es fan les coses en un estat democràtic i de dret", ha etzibat Elena a Roldán, a la qual ha demanat també que deixin d'anar de la mà de l'extrema dreta a provocar en aquest tipus de mobilitzacions.
El PSC i la Llei Mordassa
Sobre mobilitzacions i les seves conseqüències també n'ha parlat Elena en una altra pregunta durant la sessió de control, aquesta vegada del diputat del PSC-Units Ramon Espadaler, després de les últimes notícies de la intenció del Govern de no aplicar la llei Mordassa emparant-se en sentències europees i del Tribunal Constitucional: "No té cap sentit que quan una persona es manifesta pacíficament pugui ser sancionada", declarava el titular d'Interior en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Espadaler ha exigit al Govern complir amb la llei Mordassa i així no complicar les coses, i llavors Elena ha retret al PSC que es comprometés en el seu moment a derogar la llei Mordassa i ara reclami aplicar-la amb la màxima rigidesa: "No em sorprèn que no la hagin derogat, però sí que siguin els principals garants que es compleixi amb la màxima rigidesa, amb mà de ferro", ha dit Elena, i ha recordat que anys enrere els socialistes deien que aquesta llei era més pròpia de règims de l'Hongria d'Orbán que d'un règim democràtic.
Així, ha explicat que totes les administracions fixen criteris d'interpretació en el compliment de lleis i normes, i que els que han establert en relació a la llei Mordassa van en la línia del que marca el Tribunal Constitucional en relació als drets humans i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). A més, ha remarcat que aquests criteris els ha avalat el gabinet jurídic de la Generalitat i els lletrats del Parlament.
Elena ho ha reiterat també en resposta a una altra interpel·lació sobre el mateix tema del diputat de Cs Matías Alonso, en la qual ha concretat que alguns dels criteris que aplicaran és separar la instrucció de l'aixecament d'actes, i que quan s'hagi de sancionar a algú per algun delicte es dirigeixi a la persona concreta i no al col·lectiu en el seu conjunt que organitza una mobilització.