Hi ha hagut almenys dues versions del discurs, tal com ha avançat aquest divendres eldiario.es. El text inicial que el rei Felip VI anava a llegir durant la Pasqua Militar, el 6 de gener, tenia una referència a la dictadura franquista com a "una pàgina fosca de la nostra història comuna i un temps de divisió dels espanyols, avui feliçment superat". Aquesta versió va arribar a estar penjada en la pàgina web oficial de la Casa Reial. Després, però, va ser substituïda i el discurs que va acabar pronunciant el monarca davant la cúpula de l'Exèrcit i la Guàrdia Civil va ometre aquest apunt de memòria històrica.

Fonts de la Zarzuela han explicat al citat diari madrileny que el canvi és degut al fet que el text inicial es tractava d'un "esborrany" que es va anar perfilant posteriorment incorporant "uns elements i eliminant altres per extensió". També apunten que l'únic discurs pel qual respon la Casa Reial és pel definitiu: "Només existeix un discurs pronunciat", resolen. Pel que fa a l'aparició temporal d'aquest esborrany en el web oficial de la Casa Reial, les mateixes fonts especifiquen que és relatiu a "un procés de tractament informàtic que, en aquest cas, va romandre al sistema" i que es tracta d'una qüestió "purament mecànica".

El paràgraf en qüestió al complet deia: “En el calendari de 2025 tenim també moltes dates assenyalades: en primer lloc, es compleixen cinquanta anys dels fets que van donar pas al procés de transformació de les nostres Forces Armades, ja des de les albors de la nostra democràcia; un procés de transformació que va començar després de la fi de la dictadurauna pàgina fosca de la nostra història comuna i un temps de divisió dels espanyols, avui feliçment superat— i després de l'arribada al tron del meu Pare, el Rei don Joan Carles. Una metamorfosi que va ser vital per al fiançament de la democràcia a Espanya i en el qual la Corona va exercir un paper essencial”.

Commemoracions pel 50è aniversari de la mort de Franco

Amb tot, l'incident del canvi de discurs coincideix amb l'inici de la commemoració del 50è aniversari de la mort de Francisco Franco que ha impulsat el govern espanyol de Pedro Sánchez per a aquest 2025. Sánchez ha donat el tret de sortida als actes aquest dimecres amb una advertència sobre l'avenç dels "règims autocràtics" i ha asseverat que la llibertat "mai no es conquereix de manera permanent" i que, per tant, "es pot perdre". Sánchez ha afirmat que no cal ser de dretes, d'esquerres ni de centre sinó "demòcrata" per tenir "terror" que el franquisme reaparegui. El president espanyol ha destacat que els actes de l'aniversari de la mort del dictador commemoraran que la societat va "apostar per la democràcia". S'organitzaran més de 100 activitats per "aprendre i reflexionar" en museus, biblioteques, centres culturals, escoles, universitats i cinemes, i actes pels carrers. L'acte inaugural s'ha celebrat al Museu Reina Sofia de Madrid i, en aquest, el mandatari socialista ha estat acompanyat dels seus ministres. També hi havia representació d’ERC i el PNB, mentre que Junts, Bildu i Podemos han refusat assistir-hi. Tampoc hi era present el PP. El rei Felip VI, per la seva part, no ha assistit en aquest primer acte al·legant problemes d'agenda, si bé la Casa Reial s'ha obert a participar més endavant en altres actes que destaquen el paper de la monarquia o en una visita institucional als camps de concentració d'Auschwitz i Mauthausen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!